Ruuanlaittoinspistä kaamokseen

Pitkästä aikaa ruokajuttuja! Näin pimeimpään vuodenaikaan on pakko kiinnittää vähän huomiota omiin valintoihin, vaikka totta puhuen tekisi mieli vetäytyä johonkin viltin alle viinilasin kanssa ja herätä keväällä, haha. Viltin alla makoilu on toki sekin sallittua ja jopa suositeltavaa, mutta kohtuus kaikessa. Omia "huijauskeinojani" energiatasojen nostamiseen ovat ravitsevan ruuan lisäksi kunnon annos d-vitamiinia, riittävät yöunet, saraste- ja kirkasvalot (jotka auttavat myös hämärässä kuvaamiseen, vinkvink) sekä ajoittainen salille raahautuminen. Kyllä se treenikin tulee sitten yleensä tehtyä ja harvoin jälkikäteen kaduttaa.


Mitä sitten itselleni tarkoittaa ravitseva ruoka? Voisin tiivistää nykyisen ruokafilosofiani (ja melkein koko elämänfilosofiani) Maaret Kallion sanoin lujasti lempeään - mikä itselleni tarkoittaa sopivaa sekoitusta sekä selkärankaa että armollisuutta. En noudata tällä hetkellä mitään erityistä ruokavaliota, lukuunottamatta sitä, että jätin keväällä lääkärin suosituksesta gluteenin pois. Sitä tosin en pidä enää kovin ihmeellisenä asiana, sillä gluteenittomia vaihtoehtoja on maailma pullollaan. Enkä ole keliaakikko, joten en ole tässäkään asiassa ehdoton - saattaa sisältää pieniä määriä vehnää tai gluteenia on siis omalla kohdallani täysin ok.

Sen verran olen tutkiskellut omaa kehoani, että totesin oman kasvisruokakokeiluni jälkeen, että mahani ei yksinkertaisesti kestä niin papu- ja viljapainotteista ruokavaliota. En myöskään halua stressata liikaa ruokavaliostani, joten olen tietoisesti sekasyöjä - painottaen kuitenkin mahdollisuuksien mukaan kasvis- ja kalavaihtoehtoja ja jättäen maitotuotteet minimiin. Olen hyvin tietoinen eläinperäisten ruoka-aineiden eettisistä ja ekologisista näkökulmista, mutta toistaiseksi mulle riittää se, että tiedän itse tekeväni koko ajan pikkuisen parempia valintoja.


Ruoka on mulle myös ilonaihe ja harrastus, mikä usein jää liian vähälle huomiolla nykypäivän "tämä on oikein ja tuo on väärin" -keskusteluissa. Siksi haluankin tuoda ruuanlaittoon myös iloa inspiraatiota, enkä vain sääntöjä ja rajoitteita. Hyvä vinkki on ajatella mitä voin tuoda lisää sen sijaan, että aina ajattelee, että mistä pitäisi luopua. Aina arjen keskellä se ei ole helppoa, mutta haluan silti kiinnittää tähän enemmän huomiota. Se voi olla uusi resepti, jännittävä mauste, vihannesosaston oudoin löytö tai vaikka ripaus Italiasta tuliaiseksi tuotua oliiviöljyä. Arkiruokaankin voi yrittää keksiä jonkun pienen jujun, mikä tuo hymyn huulille.


Tämän pitkän alkupuheenvuoron jälkeen halusin myös jakaa reseptin, joka taipuu mielestäni sekä arkeen että viikonloppuun. "Pientä ekstraa" tuo itselleni tuoreet yrtit ja kurkuma, jota harvoin tulee käytettyä arjessa. Sattumoisin resepti on myös gluteeniton, maidoton ja vegaaninen, mutta itse ajattelin tätä lähinnä värikkäänä ja maistuvana ruokana :) Resepti on mukailtu K-Ruoka-sivustolta.

Nyhtökaura-kookoscurry

1 rs (250 g) Gold&Green nyhtökauraa, nude
1-2 tetraa kookosmaitoa tai -kermaa
1 sipuli
vähintään puolikas parsakaali
vihreitä papuja
valkosipulia maun mukaan
currya tai thai-maustetta maun mukaan
suolaa tarvittaessa
kurkumaa, chiliä, seesaminsiemeniä ja tuoretta korianteria 
(ei pakollisia)


1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli (sekä kurkuma). Kuullota sipuleita ja currya (tai thai-maustetta) öljyssä pannulla. Thai-maustetta saa olla reilusti, itse laitoin pari ruokalusikallista!

2. Huuhtele ja irrottele parsakaalin kukinnot sopiviksi suupaloiksi ja kuutioi varsi pieniksi kuutioiksi. Lisää parsakaalit, pavut ja kookosmaito tai -kerma pannulle. Mausta suolalla ja hauduta, kunnes parsakaalit ovat lähes kypsiä. 

3. Lisää nyhtökaura (tai muu valitsemasi proteiininlähde) kastikkeen joukkoon ja kuumenna vielä pari minuuttia. Ohenna kastiketta hieman vedellä, mikäli se on liian sakeaa. Tarjoa kookoscurry esimerkiksi basmatiriisin kanssa ja koristele halutessasi chilillä, paahdetuilla seesaminsiemenillä ja korianterilla.


Tein tätä itse viikonloppuna, minkä vuoksi pariksi sopi erinomaisesti lasillinen hyvää valkoviiniä - menköön se vaikka lempeyden piikkiin ;) 

Millaisia selviytymiskeinoja teillä on tähän pimeyteen?

Emmi
You may also like:

Post a Comment

© Me Time. Design by MangoBlogs.