Stay healthy

Pikkuisen erilaista aihetta vaihteeksi! Syksy on kuuluisaa flunssakautta, ja lisäksi lisääntyvä pimeys vie varmasti monien voimia ja energiaa. Mielestäni syksyllä pitää erityisesti kiinnittää huomiota omaan terveyteen ja jaksamiseen. Myönnän, että kärsin usein syksyisin kaamosoireilusta: kun ulkona on pimeää, niin mikään ei huvita, töiden jälkeen vain väsyttää ja tekisi mieli mennä peiton alle piiloon... Kuulostaako tutulta?


"Terveys" on monen asian, valinnan ja sattumuksen summa, enkä ole lääkäri tai muutenkaan yritä kertoa, miten terveeksi tullaan. Olen kuitenkin huomannut joillain tekemilläni valinnoilla olevan yhteys omaan terveyteeni ja jaksamiseeni. En edes muista, koska olisin ollut kipeänä tai varsinkaan kuumeessa, joten koen vastuskykyni olevan ihan hyvällä mallilla. Vaikka meiltä moni töissäkin on nyt ollut kipeänä, niin olen onneksi säästynyt näiltä taudeilta (ja nyt sitten sormet ristiin ja puuta koputtamaan).

Meillä oli treeneissä puhetta samasta aiheesta ja valmentajani väitti hänen salaisen aseensa olevan L-glutamiini. Kuulemma hän ei ole kertaakaan sairastunut sen jälkeen, kun on aamuisin lisännyt veden joukkoon tätä ihmeainetta. Tässä kohtaa olin tietysti skeptinen, mutta samalla utelias, sillä käytän itsekin aktiivisesti kyseistä aminohappoa palautusjuoman joukkoon sekoitettuna. En ole ennen osannut yhdistää ainetta parempaan vastutuskykyyn, mutta tarkemmin ajateltuna L-glutamiinihan nimenomaan korjaa suolistoamme, jossa vastustuskykymme majailee. Aiheeseen perehtymällä löysin monta väitettä puoltavaa lähdettä ja tutkimuksen esimerkiksi täältä.


L-glutamiinin lisäksi olen yrittänyt pitää huolta siitä, että saan kaikkia tarvittavia vitamiineja ja mineraaleja terveellisen ruokavalion tueksi. Yksin ravintolisillähän ei pitkälle pötkitä, jos ruokavalio on muuten mitä sattuu - tärkeintä on saada perusjutut kuntoon ennen kuin alkaa hifistelemään lisillä! Tässä kuitenkin muutama luottotuotteeni, sinkki ja MSM+C-jauhe. Sinkki lisää tunnetusti vastustuskykyä ja Puhdas+:n tuotteessa sitä on kahdessa muodossa, glokonaattina ja pikolinaattina. Löysin tutkimuksen pikolinaatin hyvästä imeytyvyydestä täältä ja hyvän artikkelin vastustuskyvystä puolestaan täältä.

C-vitamiinia suositellaan sitäkin vastustuskyvyn lisäämiseen, ja sitä onkin lisätty Puhdistamon MSM-jauheeseen täysin luonnollisesta amlamarja-uutteesta. Puhdistamon OptiMSM-jauhe on palkittu vuoden urheilutuotteena, sillä se auttaa nivelten hyvinvointiin, lihasarkuuteen ja palautumiseen. MSM:n liittyviä tutkimuksia löytyy esimerkiksi täältä. Nämä tuotteet ovat myös parantaneet ihoni kuntoa merkittävästi, mutta ihostani voisin kirjoittaa ihan oman juttunsa. 


Tunnustan olevani aika hifistelijä ja kokeilevani herkästi uusia juttuja. Rahaakin näihin saa kivasti uppoamaan, joten kannattaa miettiä, mitä oikeasti tarvitsee. Jos energiatasot pysyvät hyvinä koko päivän, niin on ihan turha ostella mitään lisiä. Jos taas tuntuu, että elää puolet päivästä "sumussa", kuten minä parina viime syksynä, niin itse ainakin yritän tehdä asialle jotain. Tällä hetkellä olotila on vuodenaikaan nähden yllättävän pirteä ja energinen. En ole vielä joutunut turvautumaan talven pelastajaan, eli kirkasvalolamppuun, mutta eiköhän senkin aika vielä tule. Tietysti ne ykkösjutut väsymyksen taltuttamiseen ovat riittävät ja laadukkaat yöunet, terveellinen ruokavalio, liikunta ja ulkoilu, rentoutuminen sekä sosiaalinen kanssakäyminen :)

Pirteää alkavaa viikkoa! Ja omia terveysvinkkejä saa jakaa tottakai - miten te pysytte terveenä? :)

Translation: I think that the key to a healthy life are "all the basics", such as a good sleep, a healthy diet, exercising, relaxing and social interaction with other people. However, sometimes I have to boost my life a little bit and take supplements to ensure my daily energy levels and immunity. These are just some examples that I have found useful: L-glutamine, zinc (as  gluconate and picolinate) and MSM+C powder. Have a healthy week everyone! :)

Emmi
You may also like:

7 comments

 1. Taidan olla vähän ennakkoluuloinen, mutten usko purkista saataviin vitamiineihin enkä ravintolisiin. Mutta onko tutkittua faktaa siitä, että ne ihan oikeasti ovat terveellisiä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hyvä vaan kyseenalaistaa! :) mutta senhän takia juuri laitoin tutkimuksia tähän linkatuiksi? Tiedän kyllä, että nykyään on tosi vaikea päättää, ketä uskoa. Olen työskennellyt tutkimuslaitoksella, joten tiedän, että tieteen nimissä on aika vaikea todistaa mitään ja näidenkin artikkelien sijaan pitäisi olla kasa tutkimuksia, mutta se ei taida ihan kuulua tämän blogin fokukseen :D minulle riittää itselleni, että olen huomattavasti pirteämpi, kun käytän vitamiineja ja laadukkaita lisäravinteita, oma fiilis kertoo enemmän kuin tuhat sanaa :) ja uskon myös siihen, että nykyruoka on niin prosessoitua, että siitä on hankala saada kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

   Delete
  2. Pitää vielä lisätä, ettei tarkoitukseni ole suinkaan tyrkyttää mitään kenellekään, vaan jakaa vain omia ajatuksiani ja kokemuksiani :)

   Delete
 2. No, ei mulle ainakaan tullut sellaista fiilistä, että tyrkyttäisit! :) Eiköhän jokainen päätä itse, käyttääkö ravintolisiä vai ei. :)
  Mutta oli mulla ihan asiaakin! Kiva tuliaisesi tuli tänään; varsinkin korttisi sai mut hyvälle tuulelle. :) Kiitos vielä kerran! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva juttu! :) Ja hyvä myös, että tuliainen löysi tiensä perille :)

   Delete
 3. Mäkin olen käyttänyt glutamiinia säännöllisesti tosi pitkään ja en ole ollut kertaakaan kipeänä ! Ihan huippua tavaraa :) p.s sytyn, kun linkkasit tutkimuksia, vaikken niitä nyt lukenutkaan. Nykyään monet "terveysblogit" väittävät millon mitäkin ja lähes koskaan väitteiden takaa ei tunnu löytyvän mitään tutkimustietoa tai ainakaan ei ole mainittu lähteitä. Tiedän tietenkin, ettei se ole blogien ideakaan tavallaan mutta jotenkin sitä "kovien" väitteiden taakse itse kaipaa edes jotain tutkittua näyttöä. ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee, kiva kuulla muitakin positiivisia kokemuksia! :) Ja kiitos palautteesta - minuakin ärsyttää, kun terveysbloggaajat väittävät sitä sun tätä, eivätkä perustele väitettään mitenkään :D Korkeintaan linkkaavat jonkun tuotteen kaupallisille sivuille tai yhteen lukemaansa kirjaan. Missä kaikki lähdekritiikki? ;) Vaikka toisaalta eihän se blogien tarkoitus ole olla mikään tutkimustietopankki tietenkään.

   Delete

© Me Time. Design by MangoBlogs.