My food philosophy

Ajattelin herätellä tätä hyvinvointiteemaa henkiin blogissa, kuten edellisessä postauksessa lupailin. Joskus kirjoittelin paljon enemmän ruoka- ja treenijuttuja, mutta koin pienen kyllästymisen, sillä nykyisin niitä tuntuu tulevan ihan joka tuutista. Nyt yritän motivoida itseäni taas oikeille urille, joten tuntuu taas kivalta jakaa ajatuksia tännekin :)


Verrattuna vuoden takaiseen ajatusmaailmaani ruokafilosofiani on nykyisin melko rento. Vielä vuosi sitten kiikutin eväitä töihin muovirasioissa ja punnitsin keittiövaa'alla kaurahiutaleita aamupuuroon. Hiutaleet tosin taitavat mennä vieläkin vaa'an kautta, sillä en jaksa etsiä (ja sotkea) mittoja, haha :D Enää en kuitenkaan välitä, jos kaurahiutaleita meneekin 45 gramman sijaan 48.

Joissain asioissa olen silti edelleen tarkka, kuten ruuan alkuperästä. Kun on kerran totuttanut itsensä syömään aitoa ruokaa, prosessoitu ruoka maistuu oikeasti aika karsealle. Haluan tietää, mitä ruokani sisältää ja mistä ainesosista se on tehty. En rupea tässäkään asiassa supertarkaksi, mutta maistan kyllä, onko lihapulla itse tehty vai paketista. Einekset, valmismarinadit ja -kastikkeet, lihajalosteet ja keinotekoiset makuaineet yksinkertaisesti maistuvat suussani pahalta. Ehdototon en ole, sillä mielestäni ketään ei kuulu loukata ja syön kylässä aina sitä ruokaa, mitä tarjotaan :)


Siinä missä ennen tarkastelin ruuan kaloreita tai määriä, kiinnitän nykyisin siis enemmän huomiota ruuan alkuperään ja laatuun. Olen vieläkin liian pihi (tai laiska) ostamaan kaikkea luomuna tai lähiruokana, mutta ainakin tiedän, mitä ruokani sisältää. Mitä sitten ostan sieltä ruokakaupasta? Peruskierros Lidlissä sisältää seuraavaa:

  - kasviksia ja juureksia niin paljon kuin jaksan kantaa (esim. parsakaali, kesäkurpitsa, tomaatti, paprika, punajuuri, porkkana)
  - marjoja
  - banaania, omenoita, sitrushedelmiä, mangon palasia (pakaste)
  - baby-pinaattia
  - raejuustoa
  - broileria, naudan jauhelihaa tai kalaa, kananmunia
  - kaurahiutaleita, riisikakkuja, riisiä, bataattia
  - tomaattimurskaa, kookosmaitoa, kauramaitoa (tätä tosin ei saa Lidlistä, höh)
  - pähkinöitä, avokadoja

Arkiruoka pyörii oikeastaan näiden ainesosien ympärillä. Voi kuulostaa tylsältä, mutta näistä saa jo vaikka mitä hyvää! Kauppareissuni kestää n. 5-10 minuuttia, kun ei tarvitse kaupassa ihmetellä, mitä sitä tänään ostaisi tai tekisi. Viikonloppuisin tykkään panostaa enemmän ruokaan ja kokeilla erilaisia reseptejä, mutta arkisin pärjään hyvin näillä - varsinkin, kun syön lounaan töissä.

En noudata tällä hetkellä mitään "erikoisruokavaliota", kuten gluteenitonta tai maidotonta ruokavaliota. Tiedän kuitenkin oloni olevan parempi, jos välttelen näitä tuotteita. Maitotuotteista käytän oikeastaan vain Lidlin raejuustoa, josta en saa vatsaoireita. Gluteiinia arkiruokaani ei kuulu, mutta rakastan edelleen tuoretta leipää ja kunnon croisanttia, siitä ei pääse mihinkään ;) Herkut säästän kuitenkin mieluummin viikonlopuille ja sosiaalisiin tapahtumiin.

Onko teillä muuten jotain postaustoiveita tähän hyvinvointiteemaan liittyen?

Translation: My food philosophy is quite relaxed nowadays - at least compared to my diet a year ago. However, I want to eat "real food" instead of convenience food and pay attention to the quality. Do you have any wishes related to this well-being theme?

Emmi

You may also like:

2 comments

 1. Toinen kappale rennommasta asenteesta kuulostaa todella tutulta! Itse myös tehdessäni suurimmat ruokailuun liittyvät muutokset olin ensin aika hysteerisen tarkka kaikesta, ja päivän suupalat punnittiin ja kirjattiin tarkasti ylös.

  Nykyään kuitenkin mennään fiilispohjalta eikä jaksa olla niin neuroottinen kaiken kanssa, mutta uskon, että uuteen ajattelutapaan/ruokailutapaan tottuminen vaatii tuollaisen alun tiukan tyylin, kun ei ole vielä ihan varma kaikesta ja houkutukset ovat liian suuria. Kun on oppinut mikä itselle sopii ja millaiset raaka-aineet ovat hyväksi, niin ei tarvitse nipottaa enää yhtä tarkasti ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on muuten ihan totta! Eihän sitä huomaa mitään muutoksia, jos tekee vähän sinnepäin ja uusien tapojen opettelu vaatii aina aikaa ja sitä "tiukkaa tyyliä" aluksi :) Huomaan itselläni kausia, jolloin tekee mieli olla todella rennosti ja välillä taas vähän kiristää. Kaipa se on ihan luonnollista, että motivaatiokin menee vähän sykleittäin :)

   Delete

© Me Time. Design by MangoBlogs.