My cameras

Kerroinkin, että olen harjoitellut uuden kameran käyttöä. Kyseessä on poikaystäväni Canon EOS 600D -järjestelmäkamera, joka on Canonin harrastelijasarjaa. Mistään ammattikamerasta ei siis ole kyse, mutta kamera taipuu moneen, etenkin kunnon objektiiveilla :) Olen tätä nyt pari viikkoa pyöritellyt hyppysissäni ja vasta tänään sain mielestäni paremman otteen kamerasta ja sen asetuksista. Nyt, kun osaan edes vähän käyttää molempia, voin kertoa kokemuksistani suhteessa toiseen kameraani, Olympuksen Pen Lite E-PL5 -malliin.


En ole mikään kamera-asiantuntija, vaan lähinnä itse oppinut harrastelija. Tämä ei siis ole mikään kunnollinen kameravertailu, vaan omia ajatuksiani kuvaamisesta. Tunnen valokuvaamisen peruskäsitteet aukosta suljinaikaan, ja kuvaan nykyään manuaaliasetuksilla. Tämä tarkoittaa omalla kohdallani sitä, että valitsen sekä aukon suuruuden että suljinajan, välillä säädän myös valkotasapainoa. Tykkään kuvata raakakuvia, sillä silloin kuvankäsittelylle jää enemmän "tilaa" ja pystyn paremmin vaikuttamaan esimerkiksi kuvan valkotasapainoon vielä kuvanottohetken jälkeen. En rupea avaamaan näitä käsitteitä enempää tässä, sillä netti on pullollaan tietoa valokuvaamisesta. Haluan kuitenkin tuoda esiin, että nimenomaan manuaaliasetuksiin ja raakakuvin siirtyminen on ollut omalla kohdallani niitä suurimpia harppauksia, mitä kameran käytössä olen tehnyt. Mielestäni jokaisen harrastelijan kannattaa ainakin kokeilla niitä joskus, vaikkei kaikki heti sujuisikaan kuin tanssi :)


Kameroistani molemmat ovat järjestelmäkameroita, mutta Olympus on peilitön järjestelmäkamera. Tämä mahdollistaa kameran pienen koon ja keveyden - Olympus on todella helppo ottaa mukaan minne vaan. Kuvanlaatu on silti erinomainen, eikä hirveästi häviä Canonille. Käytän molemmissa kameroissa samoja asetuksia, mutta ne on tietysti sijoiteltu hieman eri paikkoihin. Ajattelin ensin, että Canonin säätönapit oli hankala löytää, mutta tottumattomalle käyttäjälle Olympus on varmasti yhtä vaikea. Olympuksessa on vähemmän nappeja, mikä voi olla jollekin huono juttu ja jollekin taas toivottu ominaisuus.


Olympuksen vahvuus on siis ehdottomasti pieni koko ja kaunis ulkonäkö. Onhan se nyt paljon sirompi ja näppärämpi kuin Canonin köntys! Täytyy kuitenkin myöntää, että nyt Canonia enemmän räplänneenä takaisin Olympukseen siirtyminen oli kuin askel taaksepäin. Olympuksesta puuttuu se jokin "kunnon" järjestelmäkameran ote ja jykevyys. Koen myös Canonin kuvanlaadun paremmaksi. Tämän jutun kuvista Olumpus-kuvat on luonnollisesti kuvattu Canonilla ja Canonit Olympuksella. Huomasin, että jouduin tekemään kuvankäsittelyn kanssa enemmän töitä Olympuksella otettujen kuvien kanssa - Canonin kuvat sen sijaan kelpasivat melkein sellaisinaan.


Molemmissa kameroissa minulla on käytössä erilliset objektiivit. Olympukseen ostin aikoinaan "blogiobjektiivin" nimeltään M.Zuiko 45mm f/1.8 ja Canoniin sain lahjaksi vastaavan objektiivin Canon EF 50mm f/1.8 STM. Molemmat sopivat samaan käyttötarkoitukseen, eli erityisesti yksityiskohtien ja muotokuvien (asukuvien) ottamiseen. Kameroiden mukana tulleilla objektiiveilla kuvaan vain erittäin harvoin - joskus maisemakuviin tai vastaaviin saatan kaivaan ne esiin. En ole vielä huomannut näissä objektiiveissa sinänsä merkittäviä eroja ja molemmat ovat erittäin kohtuullisen hintaisia.

Summa summarum, nämä kaksi kameraa (näillä objektiiveilla) käyvät molemmat hyvin harrastelijabloggaajan  tarpeisiin. Tässä kuitenkin muutama plussa molemmille:

Olympus:

+ pieni ja näppärä koko
+ kaunis ulkonäkö
+ kokoonsa nähden kuitenkin hyvä kuvanlaatu

Canon:

+ "oikea järkkäri"
+ jämäkämpi, tukevampi
+ kuvanlaatu miellyttää enemmän itseäni ja vaatii vähemmän kuvankäsittelyä
+ enemmän  säätönappeja, jolloin säädöt eivät ole piilossa valikoiden takana (vaatii kuitenkin harjoittelua aluksi)


Translation: Here are my two cameras and they both have their pros and cons. Olympus is smaller, prettier and easier to carry around. On the other hand, I really like Canon's feeling of "real SLR camera". What do you think of these two?

Emmi
You may also like:

5 comments

 1. Minä ostin aikan vasta uuden kameran, Olympuksen Pen Lite E-PL7:n. Käytin myös aiemmin Olympusta, mutta PEN sarjan ihan ensimmäistä mallia, joten siitä alkoi tehot jo loppumaan. En kuitenkaan halunnut vaihtaa merkiltä pois, sillä haluan edelleen kameran olevan pieni ja siro, helposti mukana kannettava. Sen lisäksi PEN-kameroiden laatu on minulle aivan tarpeeksi hyvä. Jos kuvaisin tai bloggaisin ammatikseni, olisi asia varmasti eri, mutta näin harrastelijalle riittävät kyllä :)

  Olisi kuitenkin hauska päästä joskus kokeilemaan "kunnon järkkäriä", jolla saisi vimpan päälle kuvia. Riittäisikö omat taitoni edes parempien kuvien ottoon? Minäkin siirryin loppukesästä manuaaliin, ja vaikka kuvaamisen kanssa on edelleen hankaluuksia ja valoitusaikaa en osaa säätää muuta kuin kokeilemalla, niin on manuaali vienyt kyllä omaa kuvaamista ihan huimasti eteenpäin! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penit ovat loistavia kameroita, joten en ihmettele, kun halusit niissä pysyä! Itse unelmoin vielä jostain superkamerasta luokkaa Canon 6D, mutta siihen nyt on vielä matkaa :D Sen takia halusin ottaa tämän Canonin nyt testiin ja katsoa, opinko käyttämään sitä. Hetki siihen menikin, mutta nyt sujuu onneksi jo vähän paremmin :)

   Manuaalikuvausta moni varmasti pelkää ihan turhaa, sillä eihän se mitään ydinfysiikkaa ole :) Harjoitusta se toki vaatii samaan tapaan kuin mikä tahansa taito. En minäkään osaa niitä säätöjä tehdä kokeilematta, sen takia kuvia tuleekin otettua aika reippaasti, kun puolet ensin epäonnistuu :'D

   Delete
  2. Niin ja piti vielä lisätä, että mielestäni valolla, kuvan asettelulla yms. on yleensä paljon suurempi vaikutus kuin pelkällä kuvanlaadulla :) Siinä mielessä tämän tasoinen kamera on varmasti aivan riittävä, mutta aina voi haaveilla... :D

   Delete
 2. Mulla on Canonin pokkarikamera, johon olen kyllä supertyytyväinen! Zoomillakin tulee hyviä kuvia, ei yhtään rakeisia. Mulla oli tätä kameraa ennen Panasonicin pokkari, jossa ei ollut ihan yhtä hyvä kuvanlaatu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pokkareistakin löytyy varmasti hyviä malleja! Riippuu ihan kuvaustarkoituksista, mitä ominaisuuksia arvostaa :) Itse en juuri koskaan käytä zoomia, niin en osaa sitä kaivata. Näillä omilla objektiiveillani ei juuri zoomailla :D

   Delete

© Me Time. Design by MangoBlogs.