Tuntuuko teistäkin, että vuorokaudessa pitäisi olla lisää tunteja? Ettei aika riitä puoliinkaan niistä asioista, mihin haluaisi? Jep, niin minustakin, vaikka ne pahimmat ruuhkavuodet taitavat olla vielä edessäpäin...
Vinkkejä ajankäyttöön on varmasti jaettu aikaisemminkin, mutta itse tutustuin aiheeseen lähemmin törmättyäni Sampo Sammaliston kirjaan Viisas pääsee vähemmällä. Kuulin kirjasta ensimmäisen kerran yhdeltä nettivalmennusryhmäni valmentajalta, jolla on itsellään hoidettavana sekä perhe, ura fitness-lajin parissa että yrityksen pyörittäminen - varsinainen supernainen siis kyseessä. Eräs kohtalontoveri valmennusryhmästämme kysyi mielestäni erittäin hyvän kysymyksen yhteistreeniemme jutustelutuokiossa: "miten ajan saa riittämään tähän kaikkeen?". Omien vinkkiensä lisäksi valmentajamme suositteli tätä kirjaa ja minähän juoksin heti Akateemiseen omani hakemaan.
Luin kirjaa lentokoneessa ja kirja olikin aika nopeasti kahlattu läpi. Teksti on helposti ymmärrettävää ja vinkit oikeasti hyviä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Osa nikseistä on enemmän tai vähemmän itsestäänselvyyksiä, mutta joistakin tuli vain sellainen olo, että miksen ole tätä aikaisemmin tajunnut. 52:n vinkin seasta löytyy varmasti jokin uusi juttu jokaiselle, koski se sitten ajankäyttöä, työn tehostamista, arjessa jaksamista, hyvinvoinnin vaalimista tai uusien tapojen oppimista. Varsinainen arjen selviytymisopas siis kyseessä.
En usko Sampon arvostavan sitä, että jakelisin täällä ilmaiseksi hänen vinkkejään, joten en rupea niitä sen enempää avaamaan. Omaan käyttööni on kuitenkin jäänyt joitakin hyviä yleisohjeita, kuten se, että kannattaa suunnitella päiviänsä tai viikkojansa hieman etukäteen. Olen jo iät ja ajat suunnitellut esimerkiksi viikon treenit etukäteen, mutta nyt olen ottanut tämän tavan vielä kattavammin mukaan arkeen ja suunnitellut myös työpäiviäni ja -viikkojani, kauppareissuja tai viikonloppumenoja etukäteen. Toinen hyvä yleisvinkki on kirjoittaa asioita ylös heti niiden putkahdettua mieleen, sillä näin ollen vältyt jatkuvalta "olen kuitenkin unohtanut jotain" -fiilikseltä, joka luo vain henkistä stressiä. Minulla on käytössäni Evernote-applikaatio muistikirjoineen ja -listoineen sekä eri laitteiden välillä toimiva sähköinen kalenteri tähän hauskaan harrastukseeni, eli suunnitteluun ja listaamiseen ;)
Koko kirja tehokkuuden lisäämisestä voi tuntua ajatuksena ahdistavalta ja käsite hirveältä suorittamiselta. En minäkään halua arkeani suorittaa, mutta toisaalta sisälläni asuu pieni kontrollifriikki ja nautin esimerkiksi erilaisten listojen tekemisestä ja siitä tunteesta, että tilanne on hallinnassa. Olen myös sitä mieltä, että haluan pitää opiskelun tai työn ja vapaa-ajan selvästi erillään toisistaan. Mieluummin menen siis töihin, teen työni tehokkaasti ja nautin sen jälkeen vapaa-ajastani, kuin että pyörittelisin työjuttuja päässäni myös vapaa-ajallani ja stressaisin niiden edistymisestä. Sitä paitsi tehokkaammalla työajalla voi jopa säästää itselleen lisää sitä vapaa-aikaa, johon kuuluu osana myös hetkessä eläminen ja tietty rentous :)
Arjessa jaksaminen korostuu varsinkin näin pimeään aikaan ja arvostan sitä, miten tähän kirjaan on tuotu mukaan myös hyvinvoinnin näkökulmaa tehokkuuteen ja suoriutumiseen. Esimerkiksi laadukas uni on kirjassa tärkeässä roolissa ja siinä puolessa riittäisi itsellänikin vielä kehitettävää...
Tehokasta viikonjatkoa siis teille!
Emmi
Ps. Sampokin suosittelee kirkasvalolamppua ;)
Ensimmäinen kirja josta kiinnostuin aidosti! Kiitos vinkistä :) Olen itse melkoinen stressaaja ja sen lisäksi kaikki langat pitäisi olla käsissäni ja tietenkin päivän aikana pitäisi ehtiä tehdä yhtä sun toista ja ehtiä sinne tänne ja tonne. Puhelimen muisti on täynnä listoja, kaavioita, muistisanoja, kuvia loistavista järjestelyideoista.. Kontrollifriikki mikä kontrollifriikki. Ja tuo kirkasvalolamppu tännekin kiitos! :D
ReplyDeleteHei, kiva kuulla! Sinulla tuntuu olevan jo homma hanskassa, mutta ehkäpä tästä löytyisi vielä muutama uusikin vinkki ;) Koin myös tämän kirjan kontrollifriikin unelmakirjaksi, joten pakkohan siitä oli vinkata myös muille kontrollifriikeille :D Harmi, ettei kirja kuitenkaan tee puolestani niitä kaikkia listalle kertyneitä juttuja...
DeleteTäytynee ehkä itsekin hommata :) tunnit kun tuntuvat loppuvan kesken liian usein... Tosin täytyy sanoa, että sähköisiin kalenteriehin en ole oikein innostunut. Mulla on jotenkin se, että se fyysinen kalenteri jättää ne paremppin mieleen, enkä yliarvioi vuorokauden käytettävissä olevia tunteja. iLuuri-kalenterissa (jota välillä käytin kyllä) näytetään joka tunti ja sitä ryhtyy jotenkin ylioptimistiseksi. Välissä haaveilen alkavani kunnon Filofaxeriksi, mutta ehkä meen nyt tolla peruskalenterillani ja post-iteilla :) Tosin nyt valitsin uuden mallin, johon mahtuu enemmän muistiinpanoja viikkonäkymästä huolimatta!
ReplyDeleteHei mahtavaa! En tiedä, löytyisikö tätä jopa kirjastosta, jos ei halua omaksi ostaa? :) Tiedän tunteen, sillä itselläni oli todella paljon vaikeuksia siirtyä perinteisestä kalenterista sähköiseen. Jotenkaan siinä ei ollut samaa fiilistä... Mutta pian kuitenkin huomasin, kuinka kätevää on, että kalenteri on aina mukana (puhelimessa). Siinä paperisessa oli vähän se vika, että se oli aina väärässä laukussa tai jossain hukassa :D Ja nyt olen jo niin rutinoitunut sähköiseen, etten enää osaa olla ilman. Uskoisin siis kaiken olevan kiinni tavoista ja tottumuksista, mutta niistäkin pitää tietysti valita se, mikä itselle sopii parhaiten! :)
DeleteVaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta! Mulla tällä hetkellä juuri kiire on se ärsyttävin juttu... pitäisi koittaa kehittää sitä jotenkin, joten pitääkin perehtyä tähän kirjaan!
ReplyDeleteEi tämä valitettavasti lisää tunteja vuorokauteen anna, mutta kenties muutaman uuden vinkin kuitenkin :) Lisäksi tämä on todella helppolukuinen, joten edes kirjan lukeminen ei vie tuhottomasti sitä rajallista aikaa! :D
DeleteOo ihana Emmi, kun suosittelit tätä kirjaa, kävin vasta eilen kotiuttamassa oman kappaleeni ja siis ihan superhyviä vinkkejä! :)
ReplyDeletehttp://adreamofabeachhouse.blogspot.fi/
Ihanaa viikonloppua,
-Emmi