Elämää Kiinassa

Turistijuttujen lisäksi ajattelin tällä kertaa tuoda esiin vähän toista puolta Kiinasta. Kuten todettua, vanhempani asuvat tällä hetkellä Kiinassa, ja itsekin kävin siellä jo kolmatta kertaa heidän luonaan. Omaan kokemukseen perustuen en voi kertoa totuuksia siitä, millaisia kiinalaiset tai itse maa on, mutta voin tietysti valottaa omia näkemyksiäni. Ei siis kannata ottaa juttua absoluuttisena totuutena, vaan vain omana (ja hieman vanhempienikin) puolenani tarinasta.


Tässä ylemmässä kuvassa oleva rakennus tuo mieleeni sitä "perinteistä Kiinaa", mutta tosiasiassa tämäkin on aika uusi rakennus, joka vain mukailee perinteistä rakentamistyyliä. Kiinassa on oikeastaan aika vaikea löytää mitään oikeasti historiallista tai autenttista (sitä muuria lukuun ottamatta), mikä on harmi sinänsä. Todellisuus kiinalaisista kaupungeista heijastuu enemmän alempana olevasta kuvasta. Kerrrostaloja kerrostalon perään, ja niitä meinaan riittää!


Eikä kerrostaloissa sinänsä mitään vikaa ole, nehän ovat todella asumistehokkaita ratkaisuja ja luovat omanlaistaan urbaania tunnelmaa. Kuvat ovat siis vanhempieni kotikaupungista, Changzhousta, joka on Kiinan mittakaavalla pieni kyläpahanen vaatimattomalla 4,6 miljoonan asukasluvullaan. Sanon kaikille kaupungista kysyville sen olevan "Shanghain lähellä", vaikka todellisuudessa välimatkaa on 300 kilometriä. Kiinan mittakaavassa se on mielestäni tarpeeksi lähellä ottaen huomioon, että junalla pääsee välimatkan alle tunnissa ;)

Kaikki varmasti tietävät, että Kiina on (vielä) edullinen maa. Asuminen ja työvoima on halpaa, ruuasta puhumattakaan. Tosin kaikki ulkomailta, ja etenkin Euroopasta, tuotu on paljon kalliimpaa kuin täällä. Sinänsä fiksua suosia kotimaista. Myös palvelut ovat todella edullisia ja onkin hauska päästä nauttimaan Kiinassa "luksuksesta", joihin kotimaassa ei aina viitsi kymmeniä euroja laittaa. Esimerkiksi kokovartalohieronnan ja kynsien kestolakkauksen voisin ilomielin ottaa täälläkin pysyväksi tavaksi...


Ja jos kiinalaisesta laadusta puhutaan, ei se välttämättä aina ole sieltä huonoimmasta päästä. Minulla on nimittäin vieläkin nuo kestolakkaukset kynsissä, vaikka niiden laitosta on jo kuukausi. Tietyt asiat voivat siis olla halpoja ja hyviä, mutta käytän silti tavallista enemmän harkintaa Kiinasta ostaessani. Yksi asia muuten mitä Kiinasta harvoin saa edes rahalla on hymy! Jos Kaukoitä tunnetaan yleensä ystävällisistä ja vieraanvaraisista ihmisistä, niin Kiina edustaa sitten sitä ihan toista äärilaitaa. Ai asiakaspalveluhenkisyys, mitä se on?


Ylemmässä kuvassa nököttää jokin kummajainen, jota kai länsimaalaiseksi ihmiseksikin kutsutaan. Olen tästä aikaisemminkin kertonut, mutta Kiinassa olen aina kuin julkkis. Siis ihan vaan kummallisen olomuotoni vuoksi. Tiedän, että saatan näyttää välillä hullunkuriselta, muttei silti tarvitsisi ihan koko ajan tirskua selän takana, ottaa kuvia ja osoitella sormella. Ei kai mekään niin tehdä aasialaisille Suomessa?


Kiina on myös vastakohtien maa mitä siisteyteen ja vaurauteen tulee. Kuten ylemmästä kuvasta näkee, on kaupungin keskustassa hyvinkin siistiä, jopa kliinistä. Kun taas poiketaan hieman syrjäkujille, ei näky olekaan enää niin komea. Alempana oleva kuva tuo mielestäni hauskasti esiin tätä ristiriitaisuutta - köyhää hökkelitaloa ja taustalla kohoavat prameat kerrostalot. Näissä maisemissa konkretisoituu se, että Kiina on kuitenkin vielä kehitysmaa, "ehostusyrityksistä" huolimatta. Enkä edes ole käynyt Kiinan maaseudulla, jossa on oikeasti köyhää.


Tekstistäni saattaa saada kovin negatiivisen kuvan Kiinasta, mutta se ei suinkaan ole tarkoitus! Mielestäni on vaan rikkaus nähdä erilaisia maailmankolkkia ja ymmärtää erilaisia kulttuureja. Esimerkiksi monen mielestä kiinalaiset voivat vaikuttaa kovin itsekkäiltä, mutta mietitäänpä että maassa on miljardi ihmistä. Siinä massassa on pakko olla itsekäs, jotta pärjää.

Yksi ihailemani piirre kiinalaisissa on se, kuinka perhettä ja yhteisöllisyyttä arvostetaan. Monet isovanhemmat asuvat lastensa kotona ja hoitavat lapsenlapsiaan päivisin. Iltaisin koko perhe saattaa mennä läheiseen puistoon hengailemaan, suorittamaan iltavenyttelyitä tai tanssimaan musiikin tahtiin.


Ihan paras juttu Kiinassa on myös se turvallisuuden tunne. En ole koskaan pelännyt Kiinassa ja väittäisinkin sen olevan erittäin turvallinen matkakohde. Toki matkustaessa kannattaa aina olla hitusen varpaillaan, mutta itse en ole ainakaan kokenut mitään ongelmia sen suhteen. Usein kiinalaiset ovat hyväntahtoisia, vaikka vähän kummastuttavatkin käytöstavoillaan.


Jos Kiina-jutut kiinnostavat laajemmin, niin tässä muutama aikaisemmin kirjoittamani juttu aiheesta (klikkaa linkkiä!) :

Askelta lähempänä Kiinaa 
Lomaltapaluufiilikset
Ostoksilla Kiinassa
Pieniä ostoksia 
Peking, osa 1 
Peking, osa 2 
Shanghain yllä 
Shanghain valot 

On muuten aina outoa lukea vanhoja juttujaan, mutta eipä tuosta ole mieli paljoa muuttunut! On se Kiina vaan jollain tavalla kiehtova kaikkine kummallisuuksineenkin :)

Emmi
You may also like:

6 comments

 1. Rupesi naurattamaan: "vaatimattomalla 4,6 miljoonalla asukkaallaan..". :D Kaupungissa, joka Kiinan mittapuun mukaan on VAATIMATON, on melkein yhtä paljon asukkaita kuin Suomessa yhteensä.. Että sellasta. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, onhan se kieltämättä hullunkurista! Eikä sitä ihmismäärää ja kaupunkien suuruutta oikein ymmärrä muuta kuin paikan päällä :)

   Delete
 2. Hei tää oli kiva postaus! Ja uskon sen, että varsinkin vanhempiesi kautta osaat tietyllä tapaa myös katsoa sitä elämää siellä vähän eri tavalla kuin normaali turisti.. Tuosta tuijottelusta olen kuullut muiltakin, ja se tuntuu todella omituiselta.. Ja tuosta hymystä on itselläni samanlaisia kokemuksia kun asuin vaihto-opiskelijana Bangkokissa.. Ihmettelin sitä turistien hypetystä thaimaalaisten ystävällisyydestä, sillä itsellä oli kyllä aivan erilaiset kokemukset. Tietysti poikkeuksia löytyy aina, mutta suurimmalta osalta se hymykin oli liikaa vaadittu. Ainoastaan hymyiltiin jos oli rahasta kyse.. ;-)

  Kiinaan pitäisi kyllä joskus vielä päästä :) Taidanpa lukea myös nuo sun aiemmat postaukset aiheesta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Maaria! On kyllä kiva päästä katsomaan jotain uutta kulttuuria/maata vähän "sisältä päin", eikä vain turistikohteiden kautta :) Vaikka varmasti niistäkin saa aina tietynlaisen kuvan maasta kuin maasta. Omatkaan kokemukseni Thaimaasta eivät ole pelkkää hymyä, vaikka aina niin kuvaillaan... Ehkäpä sielläkin kyllästytään turisteihin, kun niitäkin on niin moneen lähtöön eivätkä kaikki ole välttämättä paikallisillekaan niin kohteliaita?

   Suosittelen ehdottomasti Kiinaa, vaikkei se ihan perinteinen "turistikohde" olekaan! :)

   Delete
 3. Anonymous4/2/15 12:17

  Kiva tämä tekemäsi kertomus.

  Itseäni ja tytärtäni stressasi tämä kytistely ja tirskuminen Shanghaissa asuessamme. Valokuvien ottaminen syödessämme kummastutti myös. Eivät paikalliset oikein osaa ajatella näemmä, että se tuntuu epäkohteliaalta. No, nyt asumme jo Suomessa mitäpä noista, mutta muistot tässä palautui mieleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos palautteesta! :) Tuo valokuvaaminen osasi olla todella rasittavaa ajoittain, varsinkin kun olet syömässä ja toiset tuovat lapsiaan luokse kuvattavaksi jne. Näköjään ne käytöstavat ovat hyvin kulttuurisidonnaisia!

   Delete

© Me Time. Design by MangoBlogs.