FitFriday - Unelmavartaloni

Jokaisella on varmasti oma mielipiteensä siitä, millainen vartalo on kaunis, eikä mielipideasioista tunnetusti tule kinastella. Itseäni ärsyttää, jos ulkonäköasioissa hyökätään tiettyä mielipidettä vastaan. Nykyään kun fitness tuntuu olevan päivän sana, niin helposti lihaksikasta kroppaa ihannoidaan hoikemman tai pyöreämmän vartalon kustannuksella. "F*ck skinny, get fit" -tyyliset motivaatiolauseet eivät mielestäni ole mitenkään terveen motivoivan oloisia, vaan lähinnä mollaavia. Vaikka haluat olla fit, niin tarvitseeko silti toisenlaista vartalotyyppiä parjata? 


Kuva: täältä

Vaikka omakin ihannevartaloni on terveen lihaksikas ja jäntevä, en silti ajattele, että muiden vartaloihanteet olisivat jotenkin väärin. Inhoan trendejä, jotka yrittävät kertoa, miltä jonkun tulisi näyttää tai olla näyttämättä. Jos väittää, että lihaksikas vartalo on parempi kuin hoikka, olisi se mielestäni sama kuin väittäisi vaaleahiuksisten olevan parempia kuin tummahiuksisten. Tai pitkien parempia kuin lyhyiden. Tai jotain muuta yhtä älytöntä. 

No, tämän alkupaasauksen jälkeen uskallan ehkä valaista sitä omaa vartaloihannettani, joka on siis oma mielipiteeni. Myönnän teininä ihannoineeni niitä laihojen huippumallien vartaloita, kuten silloin taisi olla trendinä. Onneksi opin jossain vaiheessa ajattelemaan myös omilla aivoillani ja tajusin, etten tule ikinä näyttämään siltä, vaikken söisi kuukauteen mitään. Toki saatan vieläkin ihastella jonkun huippubloggaajan hoikkaa vartta, jossa jokainen vaate näyttää uskomattoman hyvältä, mutta tuo vartalotyyppi ei ole enää se, mitä itse haluan olla. 


Kuva: Oona Tolppanen / täältä

Kun sitten innostuin tosissani urheilusta, aloin tavoitella urheilullista vartalotyyppiä, jossa olisi vähän lihaserottovuuttakin. En vaan tajunnut oikeita keinoja, joilla kyseiseen vartalotyyppiin päästään, vaan vedin maratonjumppia ja söin mahdollisimman vähän. Eli juuri päinvastoin kuin miten lihaksia oikeasti kasvatetaan! Onneksi olen kasvanut noista ajoista ja omista virheistään oppiminen taitaa olla se paras oppimismuoto. 

Oma unelmavartaloni on siis lukioajoista asti ollut terveen lihaksikas, mutta vasta viime aikoina olen oppinut oikeita keinoja, joilla voin tosiaan muokata vartaloani haluamaani suuntaan. Oman kehityksen huomaaminen on ehdottomasti se paras motivaatio! Voi olla, että tavoitteeni on oman kehityksen myötä siirtynyt yhä "tiukempaan" suuntaan. Jonkun mielestä fitness-urheilija voi olla epäluonnollinen, mutta minulle tiukka kroppa viestittää itsekurista ja siitä kaikesta työstä, mikä vartalon eteen on tehty. Se herättää kunnioitusta, vaikka kaikki eivät samalla tavalla asiaa näekään. Tiedän toki, ettei lavalla nähtävä kunto ole luonnollinen, eikä esimerkiksi naisen rasvaprosentti ole tervettä pitää jatkuvasti niin alhaisena. Kuitenkin nuo vartalot ovat mielestäni kauniita ja ehkäpä fitness-urheilija "off-seasonilla" voisi olla sellainen kroppa, jonka itsellenikin haluaisin.


Kuvat: täältä ja täältä

Varmasti myös harrastukset vaikuttavat siihen, millaista vartaloa ihannoi. Itse viihdyn cross training -salilla ja Crossfit-ladyt ovat yleensä aika tiukkaa tekoa, joten voi olla, että sekin vaikuttaa omiin ihateisiini. Lihaksikas kroppa kun yleensä on myös hyvin suorituskykyinen tässä lajissa. 

Herättikö tämä jotain ajatuksia? Millainen on teidän unelmavartalonne? :)

Emmi
You may also like:

10 comments

 1. Anonymous29/3/14 01:43

  Hyvä teksti ajankohtaisesta aiheesta! Olen huomannut, että usein ihannoidaan juuri sellaista vartaloa, johon oma ruumiinrakennekin voi taipua. Sama ilmiö toistuu laajemmin ulkonäön kohdalla: monet esimerkiksi viehättyvät itseään muistuttavista julkkiksista.

  Tekstissä nostit esimerkkinä vaaleahiuksiset tummahiuksisia paremmiksi, samoin kuin pitkät lyhyitä. Kysymys oli tosiaan vain esimerkistä, mutta tuskin se oli sattumaa, sillä satut itse olemaan vaalea ja pitkä (pitkähkö?). Tämä ilmiö on mielestäni täysin luonnollinen.

  Itse olen pitkä ja hyvin hoikka, joten huippumallit ovat edelleen vartaloihanteeni.

  Se ei silti tarkoita sitä, etteivätkö monenlaiset muutkin vartalotyypit voisi olla mielestäni kauniita.

  Aika yksinkertaista. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista! Niinhän se varmasti on, että realistisempaan vartaloihanteeseen on helpompi samaistua :) Esimerkiksi kovin lyhyt tuskin jaksaa koko elämäänsä unelmoida olevansa huippumallin mitoissa, sillä pituudelleen ei mitään voi.

   Heh, tajusin itsekin tuon vaaleahiuksinen ja pitkä -assosiaation kirjoittaessa, mutten jaksanut niitä enää kääntää toisin päin :D Tuohon pointtiin se järjestys ei liittynyt millään tavalla ja noissa ulkonäköasioissa asia taitaa mennä vähän toisin päin omalta osaltani. Usein nimittäin huomaan ihastelevani juuri tummia kaunottaria, vaikka olen itse vaaleahiuksinen!

   Hyviä pointteja kommentissasi, kiitos vielä niistä! :)

   Delete
 2. Mäkin ihailen aina Crossfit -mimmejn vartaloita, ne ovat niin älyttömän vahvoja ja jänteviä ! Kokeilin itse crossfittiä / toiminnallista harjoittelua ekaa kertaa viime viikolla ja luulen ettei kyllä jäänyt viimeiseks kerraks ! Oli aivan älyttömän hauskaa (ja hikistä !!!). :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ovat kyllä huikeita mimmejä! Kiva, että oot myös löytänyt lajin pariin :) Suosittelen lämpimästi!

   Delete
 3. Mua taas inhottaa sellaset Jutta Gustafsberg-vartalot, ne on viety ihan liian övereiksi.. Jennifer Lopezilla on terveeksi treenattu kroppa, sellainen on ihan jees. Ja henk.koht. olen sitä mieltä, että mieluummin vähän lihava kuin liian laiha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin varmasti inhottaa monia muitakin, mutta mua ei, sillä tiedän sen kuuluvan lajiin, eikä olevan se kehon pysyvä olotila kuitenkaan :) Mutta kuten sanottua, mielipiteensä kullakin! Jennifer Lopez on myös upea nainen, vau :)

   Delete
 4. Huippuun treenattu kroppa on kyllä upea, vaan itse hieman vieroksun esimerkiksi leveitä olkapäitä naisella - mutta olen todella iloinen että fitnessistä on tullut trendi; paljon terveellisempää ajattelumallia nuorille toisin kuin vasta se pari vuotta sitten kun oltiin teinejä "thinspiration"-ihannoinnin valtakaudella :)

  Liikun kovasti mutta itselleni ei lihaksikas kroppa ole koskaan ollut tavoitteena tai edes kaukaisena unelmana. Olen hoikka ja pitkäjäseninen, ja oma unelmakroppa on sellainen omaa kroppaa naisellisempi 1950-luvun pin-up-tyttökroppa, hoikka mutta kurvikas (itsellä kun ei mitään kurveja ikinä ole ollutkaan! :))... Vaikka nykykäytössä sana "kurvikas" alkaa ollakin jo eufemismi ylipainoiselle...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, samaa mieltä! Fitness-ajatteluun kun kuuluu yleensä vähän terveellisempi ruokavaliokin kuin "syö mahdollisimman vähän" -trendiin :D Vaikka siinäkin pitää muistaa kohtuus, ääripäät ovat aina vaarallista aluetta.

   Hyvältä kuulostaa tuo sinunkin unelmakroppasi! Mielipiteitä on tosiaan moneksi, ja itsekin ihailen salaa kurveja, koska itseltä niitä ei juuri löydy ;)

   Delete
 5. Hei todella hyvä ja mielenkiintoinen postaus! :) Mulla ei oikeastaan ole sellaista unelmavartaloa, haluan vain olla terve ja jaksaa arjessa fyysisesti. Ärsyttää, kun nykyään tämän fitnessvillityksen myötä laihoja ruoditaan tosi rankasta ja multa on monta kertaa kysytty, että miksi olen niin laiha. Se sattuu ja ei tunnu kivalta :( Tuntuu, että länsimaissa meiltä naisilta vaaditaan ulkonäön suhteen välillä ihan kohtuuttomasti; pitää olla pieni ja siro, sopivan lihaksikas, sopivan laiha, hyvä peppu ja tissit....Kamalaa :D!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitoksia Vk :) Ei unelmavartaloa tietysti tarvitsekaan olla, tavoite voi olla vaikkapa juuri se hyvä olo! Itsekin tavoittelen hyvää oloa, mutta motivaatiokuvat jotenkin "konkretisoivat" sen tavoitteen :)

   Tuota juuri tarkoitin sillä, että minuakin ärsyttää, jos jokin trendinä oleva kauneusihanne väheksyy muita. Jokainen tykätköön mistä tykkää ja joku olisi varmasti hyvin tyytyväinen, jos saisi sinun vartalosi ;) Mutta aina löytyy myös niitä, joiden mielestä se oma mielipide on ainoa oikea, valitettavasti. Pysy kovana!

   Delete

© Me Time. Design by MangoBlogs.