FitFriday - Muutama sana lisäravinteista

Olen nyt alkuvuodesta kiinnittänyt erityista huomiota erilaisiin lisäravinteisiin, sillä dieettiinikin kuuluu joitakin suosituksia. Monivitamiinia olen syönyt aina enemmän tai vähemmän säännöllisesti, mutta muut lisäravinteet ovat jääneet minulta vähemmälle - jos ei palautusjuoman heraproteiinia lasketa. Luettuani paljon aiheesta olen harkinnanvaraisesti ottanut joitakin valmisteita käyttööni ja huomannut niistä olevan apua. Tämä ei siis missään nimessä ole mikään suositus lisäravinteiden käyttöön, enkä minä ole asiantuntija. Tämä on vain oma kokemukseni. En myöskään perustele lisäravinteiden käyttöä niiden terveysvaikutuksien kautta, sillä niistä on netti ja kirjat pullollaan tietoa. 

Vatsavaivoistani kirjoittelinkin jo aikaisemmin ja vatsahappojen toimintaa tehostan edelleen, sillä heikoista vatsahapoistani sain kuulla myös kehoanalyysissä. Huonot vatsahapot voivat myös estää tärkeiden ravintoaineiden imeytymisen ravinnosta ja minulla onkin todettu sekä anemiaa että kalsiumin puutetta, ja nyt uusimpana uutisena myös sinkkiarvoissani olisi parantamisen varaa. Toivon, että saisin vatsani pian siihen kuntoon, ettei tarvisi enää näitä aineita purkista napsia!


Valitettavasti harva saa kaikki tarvitsemansa aineet suoraan ruuasta, sillä ruoka on hyvin prosessoitua ja sitä kuljetetaan pitkiä matkoja. Minusta lisäravinteista tärkeimmät ovat monivitamiini, kalaöljy, D3-vitamiini ja magnesium. Varsinkin laihduttajan kannattaa ottaa käyttöönsä monivitamiini ja kalaöljy, jos syö muuten yksipuolisesti. Meidänkin dieettiimme kuuluivat nämä molemmat ja lisäksi suositeltiin magnesiumia (sitraattimuodossa) sekä C-vitamiinia suurissa määrin. C-vitamiinihan on vesiliukoinen, joten yliannostusta ei tarvitse pelätä.

Muista, että lisäravinteissakin on eroja ja usein laadukkaammat maksavat enemmän kuin ruokakaupasta saatavat peruspurkit. Omani tilaan lähes poikkeuksetta iHerbistä ja toistaiseksi olen käyttänyt enimmäkseen Solgarin valmisteita. Varsinkin kalaöljyn kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä huonolaatuinen öljy saattaa härskiintyä tai sisältää ympäristömyrkkyjä.


Näiden lisäksi syön nyt sinkkiä ja nestemäistä rautaa kuuriluontoisesti puutostilojeni korjaamiseen. Aikaisemmin olen syönyt rautaa tablettina, mutta se aiheuttaa usein mahakipuja ja imeytyy huonommin. Myös MSM-jauhe ja spirulina ovat eksyneet ruokavalioni täytteeksi, sillä olen huomannut myönteisiä vaikutuksia molemmista. Vihreä tee -kapselit olivat yksi dieetin suosituksista, samoin kuin rasvanpolttokapselit. Vihreää teetä syön edelleen, mutta rasvanpolttajista en huomannut muuta kuin huonoa oloa, joten lopetin ne nopeasti. Käyttämästäni kuitulisistä kerroinkin jo erikseen täällä.


Täytyy sanoa, että lisäravinteisiin on kyllä palanut rahaa, mutta on se ollut sen arvoistakin. Oloni on paljon tasapainoisempi, vatsa toimii paremmin ja esimerkiksi ihoni on huomattavasti paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin. En tietenkään kiitä näistä muutoksista pelkästään lisäravinteita, vaan pääasiassa aitoa ja ravinnerikasta ruokaa. Lisäravinteilla ei koskaan voi korjailla huonoa ruokavaliota, vaan peruspilarit on oltava kunnossa. Jos hyvä ruokavalio ei riitä, kannattaa miettiä, mitä lisäravinteita voisi olla järkevä ottaa käyttöön. Aloita pienestä, esimerkiksi laadukkaalla kalaöljyllä ja monivitamiinilla pärjää jo pitkälle!

Emmi 
You may also like:

9 comments

 1. Hyvä postaus! Ethän kuitenkaan ota rautavalmistetta ja sinkkiä samaan aikaan, sillä rauta vähentää sinkin imeytymistä :) itse ratkaisin ongelman niin, että nautin sinkkilisät aamulla ja raudan illalla. Ja raudan kanssa kannattaa välttää juuri niitä maitotuotteita, sillä kalsium taas haittaa raudan imeytymistä ja saa aikaan mahakipua :D mutta tämän jo varmaan tiesitkin! On se ihmiskeho niin kummallinen kun kaikki vaikuttaa aina kaikkeen :D

  Kalaöljyä haluaisin itse myös alkaa käyttää, koska kalaa syön arkena aivan liian harvoin:( ovatko nuo omat kalaölytablettisi kuinka pahan makuisia? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei hätää, en ota niitä samaan aikaan, kuva on siis lavastettu ;) Sillä muistaakseni myös kofeiini vähentää puolestaan raudan imeytymistä? Ja silloin kun söin rautakuuria tableteista, niin minun kehotettiin ottamaan rauta mieluiten tyhjään mahaan aterioiden välissä. Sen takia se aiheuttikin vähän matsakipua... Tämän raudan otan noin tunnin ennen ateriaa ohjeiden mukaan, eikä ole vatsa kipuillut :)

   Hih, on se kyllä ihmeellinen! Kalaöljykapselit ovat täysin mauttomia, kun ne niellään kokonaisina :) Söin ensin ihan ruokakaupasta saatavaa omegaa, mutta sain siitä pahanmakuisia kalaöljyröyhtäyksiä. Nyt kun vaihdoin tuotteen vähän laadukkaampaan, niin on tuokin ongelma lähtenyt kokonaan :)

   Delete
 2. Anonymous7/3/14 12:52

  "valitettavasti harva saa kaikki tarvitsemansa vitamiininsa ruoasta" Aijaa, taidat tossa puhua omasta puolestas näköjään? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuon johtopäätöksen tein lukemieni kirjojen ja artikkelien perusteella ja kyllä se koskee myös itseäni! Sen takia syön monivitamiinia, en kai niitä turhaan popsisi? :) Onneksi kehoanalyysissa todettiin, että kaikki vitamiinitasoni ovat nyt ok B6-vitamiinia lukuunottamatta. Aion silti jatkaa monivitamiinin käyttöä, sillä uskon, ettei pelkkä ruokavalio riitä itselläni, koska syön hyvin rutiininomaisesti :)

   Delete
 3. Mulla oli muutamia vuosia taaksepäin paha akne ja silloin rupesin vetämään kalamaksaöljyä (tosin ihan öljymuodossa, koska en saa pillereita kurkustani millään alas) ja kyllä huomasi, miten paljon se vaikutti! Kynnet olivat kivikovat ja hiukset paksut ja pitkät! Oli kyllä niin helvetin pahaa, että en kestänyt kuin pari kuukautta sitä vetää :D Munkin pitäisi hankkia joku pureskeltava monivitamiini tai joku berocca juoma :)
  Stelliinou's xx

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalaöljyllä on kyllä paljon hyviä vaikutuksia! :) Ja jos ei öljy sellaisenaan mene, niin ota kapselimuodossa? Nuo kapselit eivät maistu miltään ja ovat minusta suht helppo niellä :) Akneen muuten saattaa sinkkikin auttaa, ainakin itselläni on auttanut ihon epäpuhtauksiin!

   Delete
 4. Osaisitkohan suositella jotain hyvää sinkkivalmistetta? Tai oletko huomannut niissä jotain eroja? Ulkomailta ostamani sinkkipurkki kului loppuun noin kuukausi sitten ja olen tässä nyt miettinyt, josko tuota sinkin syömistä jatkaisin edelleen. En tiedä olenko kuvitellut omiani, mutta ihon kunto tuntui hieman huonontuvan, kun lopetin sinkin syönnin, joten ehkä parempi vain jatkaa uskollisesti samalla linjalla. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla ei hirveän monesta tuotteesta ole kokemusta, mutta ainakin Solgarin olen huomannut toimivaksi iho-ongelmiin :) Vilman blogista löytyy paljon tietoa sinkin ihmevaikutuksista ja näkyy kuvassa tuo sama purkki, mitä itse käytän: http://mycosmo.fi/article/vilmap/kohti-parempaa-ihoa-sinkki#.Uxo6pWR_vWd

   Solgaria saa hyvin luontaistuotekaupoista ja iHerbistä hieman edullisemmin :) Hintaero ei kuitenkaan ole niin suuri, että sieltä asti kannattaisi vain sinkin takia tilailla! Tuo purkki maksaa muistaakseni noin 10 euroa ja on todella riittoisa (100 tablettia).

   Delete
  2. Oi suuret kiitokset vinkistä! Täytyykin heti huomenna hipsiä katsomaan, josko jostain luontaistuotekaupasta löytyisi tuota. :)

   Delete

© Me Time. Design by MangoBlogs.