Mitä on cross training?

Olen täällä viitannut harrastukseeni, cross trainingiin, mutta tajusin vasta, etten ole pyhittänyt yhtään postausta itse lajille. Mitä sitten on tämä mystinen cross training?

Kuva lainattu täältä
Moni on varmasti kuullut ainakin Crossfitistä, lajilla kun tuntuu olevan aikamoinen hype päällä tällä hetkellä. Mitä eroa sitten on cross trainingilla ja crossfitillä? En osaa vastata tähän itsekään kattavasti, mutta lyhyesti Crossfit on lisensioitu/tavaramerkitty seura, joten Crossfit-salin perustamista varten tulee käydä tietyt koulutukset ja saada lupa (sekä kenties maksaa lisenssistä?). Cross training on siis hyvin samantyyppinen harjoittelumuoto, mutta ilman lisenssejä. Crossfit ja cross training ovat ikään kuin les Mills ja jumpat.

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, on vielä olemassa toiminnallinen harjoittelu, jota tarjotaan meidänkin salilla cross training -tuntien ohella. Erona toiminnallisessa harjoittelussa on mielestäni se, että siinä hyödynnetään enemmän oman kehon painoa, eikä esimerkiksi kosketa juurikaan painonnostotankoihin. Toiminnallinen harjoittelu sopii kaikenikäisille ja -kokoisille, sillä siinä on erityisen helppoa tehdä harjoitus oman kunnon mukaan.

Kuva lainattu täältä
Cross training -tunneilla käytetään rohkeasti myös painonnostotankoja ja -tekniikoita. Sen takia olenkin käynyt myös painnonnostotunneilla hiomassa tekniikkaa. Tämä on myös syy sille, miksi jokaiselle lajin aloittelijalle suositellaan peruskurssia. Kaikki lähtee tekniikasta, eli ensin tekniikka kuntoon ja sitten vasta painoa tankoon! Tankojen lisäksi käytämme paljon kahvakuulia voimaharjoittelussa.

Voimaharjoittelun lisäksi cross trainingissä harjoitellaan kestävyyttä; ei tosin pelkästään juoksemalla tai soutamalla, vaan myös tekemällä useita lihaskuntoliikkeitä putkeen niin, että sykkeet nousevat satavarmasti! Harjoittelu on HIIT-tyyppistä, eli lyhytkestoista, mutta kovalla intensiteetillä. Aluksi tämä voi tuntua todella tuskaiselta, mutta kunto kyllä noustee nopeasti ja kipukynnyskin siitä kehittyy ;) HIIT-treeni kuluttaa paljon myös treenin jälkeen "jälkipolttona", joten kovaa treeniä kannattaa aluksi tehdä vain 2-3 kertaa viikossa.


kaikki videot lainattu täältä

Lempituntini on mix-tunti, joka yhdistää voimaa ja kestävyyttä. Toisin sanoen ensin treenataan jotakin voimaliikettä, esimerkiksi kyykkyä tai maastavetoa, ja sen jälkeen tehdään tämä "HIIT-osio". Jos haluaa keskittyä vaan jompaan kumpaan, löytyy meidän salilta erikseen voima- ja kestävyystunnit. Kaiken puurtamisen vastapainona on tarjolla onneksi myös kehonhuoltoa ja liikkuvuusharjoittelua!


Innostuksen tähän postaukseen sain siitä, että huomasin Poltteen (siis sali, jossa olen jäsenenä) sivuille ilmestyneen videoita tunneista. Tällaisia videoita olisin itse kaivannut silloin kun mietin salille liittymistä. Eli jos haluatte saada tarkemman kuvan meidän tunneista, niin käykää kurkkimassa videot täältä! Keräsin tähän jo lempituntini, eli mixin, painonnoston ja kehonhuollon. Kehonhuoltoon liittyen työstän tällä hetkellä postausta foam rollingista, joten sitä odotettavissa perjantaille ;) 


Kaiken kaikkiaan olen viihtynyt Poltteella loistavasti! Valmennus ja ohjaus on paljon henkilökohtaisempaa kuin perinteisillä ryhmäliikuntatunneilla, joissa ohjaaja tekee edessä ja muut seuraavat perässä. Ryhmähenki Poltteella on myös todella hyvä ja useilla tunneilla toimitaankin (vieraan) parin tai ryhmän kanssa, mikä kasvattaa yhteishenkeä entisestään. Tuntivalikoimaa on runsaasti ja aina löytyy joku omaan aikatauluun sopiva tunti. Parasta on se, että tuntien sisällöt vaihtuvat jatkuvasti! Meiltä on Poltteelle noin kuuden kilometrin matka, mutta valitettavasti bussit kulkevat aika huonosti tällä reitillä. Pyöräilen mielelläni treeneihin aina kun sää sen vain sallii ja joskus hyödynnän matkaa kävelylenkkinä. Tuleepahan samalla tehtyä päivän aerobisetkin!

Jos teillä on jotain kysyttävää lajista, niin vastaan mielelläni! Löytyykö täältä muita harrastajia tai lajin kokeilemista harkitsevia? :)

Emmi
You may also like:

4 comments

 1. Mä oonkin sut pari kertaa nähny tuolla salilla! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi apua, oon varmaan hehkeä näky tulipunaisen nassuni kanssa :D Yritänkin jatkossa bongata sua sieltä! ;)

   Delete
 2. Ah <3 Mun niiiiiiiiiin järkyttävä halu ruveta duunaan cross trainingiä/crossfittiä mutta aika (ja rahat) on vaan sen suhteen tiukilla. Maksan kuitekin jo nyt ja käytän 5(-6) kertaa viikossa Gogo:ta joten siihen päälle tuo niin yhdistelmä kuulostaa aika herkulta :D Ottaen huomioon, että töitä+opintoja tulee tehdä samalla. Kävin viime vuonna testaamassa Crossfit Tampere -salilla kyseistä lajia ja rakastuin! ON RAMP -kurssi vaan tulis käydä jotta vois tehdä yksin treenejä crossfit-salilla mutta toi Polte kyllä kuulostaa ja näyttää hyvältä. Raaskiiko sitä luopua rakkaasta Gogosta :D Täytyy funtsia. Kiitos siis poltteeni herättelystä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, ihana kuulla! <3 Tähän lajiin yleensä hurahtaa, jos kerran erehtyy kokeilemaan, eikä paluuta ole ;) En missään nimessä suosittele GoGon ohelle, sillä ei niin montaa kertaa ehdi viikossa liikkumaan, että saisi molemmista koko hinnan edestä irti. Itsekin kävin GoGo:lla ennen Poltetta, enkä olisi millään raaskinut luopua siitä, mutta en oo hetkeäkään katunut :) Välillä on kyllä ikävä GoGon "fiilistelyjumppia" jossa musiikki soi ja saa painaa täysillä (esim. Combat, oivoi...), sillä Poltteella harvemmin saa fiilistellä musiikin tahtiin. Tuolla on muuten todella hyvä kuntosalikin, joten sen takia ei kannata roikkua väkisin GoGolla :) Mutta ymmärrän kyllä tunnesiteet!

   Varo vaan, tyrkytän sulle kohta mun jäsenyyden, jos/kun tulee lähtö Helsinkiin ;)

   Delete

© Me Time. Design by MangoBlogs.