Epilogi

Niin se vain hurahti, vaihtoaikani.

Minun piti alun perin kirjoittaa tämä teksti lentokoneessa, mutta ajauduinkin juttelemaan sveitsiläisen vierustoverini kanssa ja niin se vain jäi. Hassua, miten etukäteen ajattelin, ettei Suomeen lentävässä koneessa vahingossakaan ”joudu” juttelemaan kenenkään kanssa, vaan voi täysin uppoutua ajatuksiinsa. Toisin kuitenkin kävi, ja oikeastaan olin todella iloinen, että sain kypsytellä näitä ajatuksia vielä muutaman usean päivän täällä Suomessa. Lentokoneessa kun ajatukseni vielä olivat yhtä sekasotkua, eikä niistä olisi kukaan ottanut selvää.


Vierustoveristani tuli mieleen yksi ehkä vaihtoaikani parhaista kokemuksista: ajatusten vaihto erilaisten ihmisten kanssa. Olen aikaisemmin kirjoittanut asioista, joita tulen Ranskasta kaipaamaan: ruuasta (klik(johon on pakko näin jälkikäteen lisätä viini), matkustelusta (klik) ja ostosmahdollisuuksista (klik). Ehkä tärkein asia on kuitenkin vielä kertomatta ja se on tietysti vaihdossa solmitut ihmissuhteet ja tutustuminen erilaisiin ihmisiin ympäri maapalloa - erilaisten ihmisten ja ajatusmaailmoiden kohtaaminen




Tähän väliin on todettava, että olen mielestäni aika tyypillinen suomalainen siinä suhteessa, että harvoin päästän tuntemattomia lähelle ja hyvien ystävyyssuhteiden solmiminen on todella hidas prosessi. Olen kyllä ystävällinen kaikille, mutta samalla hieman epäluuloinen tuntemattomia ihmisiä kohtaan. Minun on jopa tunnustettava, että ensin minua harmitti, kun vierustoverini alkoi juttelemaan minulle – minulla kun oli jo muita suunnitelmia ja olisin vaan halunnut olla omissa oloissani. Pian kuitenkin tajusin, kuinka naurettava ajatukseni oli: kaksi ja puoli tuntia elämästäni ei ole juuri mitään ja minulla on kyllä ihan tarpeeksi aikaa olla taas omissa oloissani myöhemmin.

Oikeastaan koko vaihtoaikani kävin samantapaista taistelua itseni kanssa. Tuntemattomille ihmisille vieraalla kielellä jutteleminen on minulle aina pieni askel epämukavuusalueelle – sille alueelle, jossa on mahdollisuus kehittää itseään. Pian kuitenkin huomasin, ettei minulla ole juurikaan mitään hävittävää ja yritin lähteä mukaan mahdollisimman moniin juttuihin. Ikinä ulos lähtiessäni en tiennyt, kenelle ajautuisin juttelemaan ja kenen kanssa vaihtamaan ajatuksia. Välillä tämä tuntui jopa pelottavalta, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna nämä tilanteet olivat ehdottomasti se vaihdon antoisin juttu.


Uudet tuttavuudet, kokemukset ja elämykset ovat asioita, joita ei voi rahalla ostaa. Opin hirveästi eri kulttuureista, en vain ranskalaisesta, vaan myös monista muista kulttuureista. Loppupeleissä parhaimmat ystäväni olivat Intiasta, Ruotsista, Yhdysvalloista, Saksasta ja Italiasta. Kaikki niin erilaisia, mutta kuitenkin tarpeeksi samanlaisia tullakseen toimeen keskenään.



Kaikista hyvistä muistoista huolimatta en väitä vaihtoaikani olleen elämäni parasta aikaa. Oikeastaan se oli harvinaisen epätasapainoista aikaa. Välillä olin todella onnellinen, mutta välillä oli myös kausia, jolloin sukelsin ehkä syvemmälle kuin koskaan. Missään nimessä vaihtoaikani ei ollut helppoa aikaa, ajoittain se oli oikeastaan aika hankalaa. Mutta kokonaisuudessaan en missään nimessä kadu vaihtoon lähtemistä, sillä paljon enemmän olisin katunut sitä, etten olisi koskaan lähtenyt ja jättänyt näin hienon mahdollisuuden käyttämättä.



Näin vaihto-infossa ennen vaihtoon lähtöäni kuvaajan (ah, rakastan kaikkia teorioita ja kuvaajia, joten en voi nyt olla jakamatta tätä ;)), joka kuvaa aika hyvin yleistä mielialaa vaihdon aikana. Alkuun käppyrä on yhtä ylämäkeä (ns. turistivaihe), sillä kaikki on uutta ja ihmeellistä. Näin oli minullakin aluksi: kuljin vain ympäri kaupunkia ja katselin ihmeissäni ympärilleni. Olin innoissani, kun ihmiset puhuivat kaunista kieltä ja olivat niin ystävällisiä. Kuitenkin turistivaihetta seuraa yleensä turhautumisvaihe, jossa juurikin turhaudutaan kulttuurien erilaisuuksiin ja aletaan huomaamaan myös niitä huonoja puolia, tai ainakin puolia, jotka ovat paremmin kotimaassa. Myös koti-ikävä voi iskeä ja elämä muuttuu arkiseksi pilvilinnoissa leijailun sijaan. Lopulta päästään tasautumisvaiheeseen, jossa ikään kuin hyväksytään ne huonommin olevat asiat ja nautitaan niistä hyvistä puolista.

Veikkaan, että itselleni suurin turhautumisen aihe oli koulu. En nyt tarkoita sitä, että ranskaksi opiskelu olisi turhauttavaa – se oli toki haastavaa, mutta itsehän sen haasteen tietoisesti valitsin. Kyse on ennemmin kurssien sisällöstä, opetuksen tasosta ja opiskelutavoista. Ranskassa yliopisto-opiskelu eroaa paljon suomalaisesta. Akateemisesta vapaudesta ei ole tietoakaan, vaan kaikilla luennoillakin on (periaatteessa) läsnäolopakko. Hassuinta oli kuitenkin huomata, että ranskalaiset opiskelijat eivät ole tottuneet tekemään mitään itsenäisesti, vaan kaikki harjoitustyötkin tehdään koulussa ohjatuissa harjoituksissa. Minua tällainen ”ylihuolehtiminen” lähinnä hermostutti ja välillä tuntui kuin olisin palannut takaisin lukion penkkiin.

En rupea enempää tähän avautumaan koulusta, siitä voitte kysellä lisää, jos haluatte. Pointtina vain, että on se Suomen koulutustaso oikeasti ihan huippuluokkaa. Harvoin sitä osaa arvostaa tenttiin lukiessa tai deadlinen alla hikoillessa, mutta on se niin kivaa, kun tuntee oikeasti käyttävänsä omaa ajattelukykyään joskus johonkin. Ja kyllä, kaipasin vaihtoaikanani opiskelua, call me crazy…


Kai sitä aina kaipaa jotain pysyvämpää tarkoitusta arjelle. Opiskelijalle koulu on se tarkoitus, työssä käyvälle puolestaan työ tuottaa sitä mielihyvää. Sitä, että tekee jotain hyödyllistä, jotain millä on tarkoitus. Kun opiskelusta ei enää saakaan sitä tunnetta, että oikeasti opiskelee jotain hyödyllistä, kyllä siinä vain turhautuu. Voin vaan kuvitella, miltä tuntuu ihmisistä, jotka eivät opiskele kutsumusalaansa tai työskentelevät monta vuotta alalla, joka ei oikeasti olekaan se oma juttu.

Turhautuessani kouluun purin sitä paljon urheiluun. Ajattelin, että siten teen edes jotain hyödyllistä, urheilen itseni kuntoon. Kunnianhimoisen luonteeni vuoksi vedin urheilunkin jossain vaiheessa yli. Havahduin vasta, kun tajusin, etten ollut pariin viikkoon pitänyt yhtäkään lepopäivää, enkä meinannut päästä sängystä ylös. Olin vetänyt itseni niin piippuun, etten ole vieläkään täysin toipunut siitä. Veikkaan, että esimerkiksi yli kuukauden kestänyt flunssani voi hyvinkin johtua ”ylikunnostani”, sillä yleensä en ole ikinä kipeä. Ainakin opin ottamaan hieman iisimmin urheilun suhteen ja kuuntelemaan kehoani... Ja miksi tämän kerron? Siksi, että voin olla varoittava esimerkki jollekin. Vaikka kuinka pyrit hallitsemaan kroppaasi, et ikinä pysty täysin hallitsemaan elämääsi.



Täysin nappiin ei siis vaihtonikaan mennyt, mutta mikä nyt tässä elämässä menisi? Vastoinkäymiset kuuluvat elämään ja niistähän sitä yleensä eniten oppii. Yleensä sanotaan, että vaihtoaika jollain tavalla kasvattaa ja voin kyllä allekirjoittaa sen täysin. Opin paljon paitsi itsestäni, myös muista ihmisistä ja hassua kyllä omasta kotimaastani ja kulttuuristani. Sanomattakin on selvää, että kaipasin hurjasti läheisiäni: poikaystävää, perhettä ja ystäviä, mutta huomasin myös kaipaavani ihan hassuja juttuja Suomesta, juttuja, joita en aikaisemmin ole edes tiedostanut. Esimerkiksi sitä, kuinka täsmällisiä suomalaiset loppupeleissä ovat ja miten Suomessa sähköpostiinkin vastataan yleensä parissa päivässä. Tai sitä, että kurssin aluksi kerrotaan, mitä kurssilla oikeasti tehdään ja professoritkin lukevat sähköpostia (ja jopa vastaavat siihen). Tai sitä, kuinka puhelinliittymän avaamiseen ei vaadita toista ranskalaista puhelinliittymää ja tietokonejärjestelmissäkin on jokin logiikka. Kuten sanoin, hassuja juttuja.


Mitä tähän blogiin tulee, niin tämä on ollut minulle suorastaan terapiaa. Aina kun ei ole ollut sitä ystävää, jolle olisi voinut höpötellä niitä hömppäjuttuja omalla äidinkielellään. Tämän blogin kautta olen voinut hetkeksi irrottaa ajatuksesta arjesta ja liihoitella niissä omissa pilvilinnoissani ;) Tämä on ollut minulle paitsi matkapäiväkirja, myös väylä jakaa niitä arjen pieniä iloja.


Blogiyhteisöllisyys on aivan huippujuttu. Blogien kautta on ollut helppo löytää samanhenkisiä ihmisiä, jotka jakavat samat mielenkiinnonaiheet. Vaikka (lukemieni) blogien sisältö on yleensä kevyttä, on se sellaista, mikä tuo pientä piristystä päivään. On myös uskomatonta, että puolen vuoden aikana en ole saanut blogiini yhtään ilkeilymielessä kirjoitettua kommenttia. En yhtään. Näitä ilkeitä kommentteja olen lukenut niin paljon muiden blogeista, että tavallaan pelkäsin oman blogin perustamista. Mikä on tyhmää, sillä ei pitäisi miettiä sitä, mitä muut ajattelevat, vaan sitä, mitä itse haluaa tehdä.


Uskon vielä jatkavani bloggaamista. Bloggaus on tuonut minulle paljon enemmän iloa kuin harmia, joten en näe syytä sen lopettamiseen. Sanomattakin on selvää, että blogini tulee muuttumaan. Ajattelin jopa perustavani täysin uuden blogin, mutta loppupeleissä se olisi aika turhaa. Miksen voisi jatkaa tässä blogissa? Tämä on se blogi, jonka olen itse pystyyn pistänyt ja jonka ääreen olen saanut aivan ihania lukijoita. Vaikka blogi tulee muuttumaan, on se silti minun blogini. Blogin aihepiiri ja sisältö muuttuu, mutta kirjoittaja ei ole muuttunut – miksi siis siirtyä tästä blogista. Tässä on hyvä olla :) Nyt pidän kuitenkin pienen tauon bloggaamisesta ja laitan elämäni täällä Suomessa järjestykseen. Katsotaan sitten, millaisella blogilla palaan, kun palaan.



Jos joku jaksoi lukea tänne asti, niin lopussa kiitos seisoo ;) Eli tahdon koko sydämestäni kiittää kaikkia blogiani seuranneita ja päivääni piristäneitä ihania lukijoita! Uskokaa tai älkää, mutta ilman teitä ne vaikeat hetket olisivat tuntuneet vieläkin vaikeammilta.

Palaillaan taas <3 Ihanaa kesää teille! 


Emmi
You may also like:

18 comments

  1. Hieno teksti! Jälkikäteen (siis joskus parin vuoden päästä) huomaat, että aika kultaa muistot ja ei ne huonot asiat tunnukaan niin huonoilta. Samoin ne vastoinkäymiset mitä eteen on tullut, kääntyy omassa päässä ylpeydeksi siitä, että on selvinnyt. Tai näin kävi ainakin itselläni. :)

    Sen allekirjoitan täysin, että ihan parasta mitä vaihdosta/ulkomailla opiskelusta/ulkomailla työskentelystä saa irti on ne mahtavat ystävyyssuhteet. Niitä kannattaa vaalia, vaikka kotimaan tutut piirit viekin jossain kohti mennessään.

    Kiitos ihanasta ja keveydestään huolimatta hyvin elämänmakuisesta blogista, on ollut kiva olla seuraamassa tätä matkaa alusta saakka. :) Hyvää ja aurinkoista kesää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Miss J! Niinhän se on, nyt jo tuntuu, että osa muistoista on "kultaantunut" :D Ja kyllä ulkomailla asumisesta saakin olla ylpeä, ei se aina niin helppoa ja hienoa ole kuin ehkä voisi kuvitella :)

      Totta, ystävyyssuhteiden vaaliminen vie oman energiansa, mutta on ehdottomasti sen arvoista!

      Kiitos vain itsellesi, kun olet täällä jaksanut vierailla ja kommentoidakin ahkerasti :) Ihanaa kesää myös sinne!

      Delete
    2. Jos kesälomaltasi ehdit ja jos siltä tuntuu niin mun blogissa on sulle kauneusaiheinen haaste. :)

      Delete
    3. Kiitos haasteesta! Olisi tässä tarkoitus puhaltaa blogia henkiin pikkuhiljaa :)

      Delete
  2. Oli tosi kiva seurailla sun blogia täältä Belgiasta käsin ja sainkin pari matkustusvinkkiä samalla! Toivottavasti jatkat blogia koska kirjoitat hyvin ja sun kuvasi ovat todella todella kauniita.

    Kivaa lomaa! Nauti hyvistä säistä! :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva kuulla, että matkailuhöpötyksistäkin on tullut jotain vinkkiä :) Kiitos kauniista sanoistasi, enköhän tänne vielä palaa!

      Hyvää kesää myös Belgiaan! Toivottavasti sielläkin säät suosivat :)

      Delete
  3. Aivan ihana teksti Emmi! Et uskokaan kuinka paljon samaistun kokemuksiisi... Kaikki mitä kirjoitit olisi voinut ehdottomasti tulla myös omasta suustani :) Odotan jo innolla paluutasi blogimaailmaan :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Marianne! Ihana kuulla, etten ole yksin ajatuksieni kanssa :) Ja kiitos kannustuksesta, enköhän tänne vielä palaile :)

      Delete
  4. Kiitos kun jaoit ajatusiasi noinkin avoimesti! Olen ollut itsekin vaihdossa, lukioaikana tosin, mutta voin samaistua moneen kirjoittamaasi asiaan. Niitä ylä -ja alamäkiä oli vaihto-oppilasaikana kyllä monia. Mutta kaikki kultaakin kalliimpia kokemuksia ja näin monen vuoden jälkeen voin sanoa, että todellakin hyödyllisiä, enkä kadu mitään. Mutta kiitos kovasti ihanasta blogista, tätä on ollut ihana lukea! Ihanaa kesää myös sinne. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei niistä synkemmistä puolista ole koskaan helppo kirjoittaa, mutta halusin olla rehellinen itselleni ja lukijoilleni :) Tuskin kukaan on vaihtoajastaan täysin ilman vastoinkäymisiä selvinnyt, joten jälkikäteen voi todellakin olla ylpeä itsestään ja kiitollinen kaikista mahtavista kokemuksista :) Kiitos vain itsellesi, kun olet jaksanut täällä vierailla ja piristää päivääni! :)

      Delete
  5. Anonymous30/6/13 13:45

    Heippa! Eksyin tänne sattumalta, mutta laitoin kyllä heti tän blogin muistiini ja palailen tänne vielä useaan otteeseen :) Olen nimittäin myös itse lähdössä ensi vuonna vaihtoon Ranskaan, hieman eri maisemiin vain, joten kiva lueskella sun kokemuksia ja pohdiskeluja täältä.
    Vaikutat jotenkin tosi ihanalta ihmiseltä..toivottavasti jatkat blogin kirjoittamista vielä pitkään. Hyvää kesää sullekin! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei! Ihana kuulla, että olet tänne löytänyt ja pitänyt blogistani :) Toivottavasti tästä tekstistä ei nyt jäänyt mitenkään liian huono kuva vaihtoajastani. Mahtavaa, että olet lähdössä Ranskaan ja kannattaa lähteä vaihtoon aina avoimin mielin. Kaikki on loppupeleissä omasta asenteesta kiinni :)

      Toivottavasti blogistani on jotain apua, ja kysy ihmeessä, jos mieltäsi askarruttaa jokin! Autan mielelläni :)

      Mahtavaa vaihtoaikaa! :)

      Delete
  6. Kiitos ihanista ajatuksista ja loistavista matkailutärpeistä! :) Ja ennen kaikkea tunnelmallisista kuvista! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi Erika! Ihanaa, että olet täällä viihtynyt :)

      Delete
  7. Voi kun tuli ihan omat vaihtariajat mieleen :) Vuoteen varmasti riittää niin iloja kuin surujakin, mutta jokainen näistäkin asioista kasvattaa aina vaan sitä elämänkokemusta. Kaunis kirjoitus, upea juttu, että sait vaihoajasta irti sen mitä toivot ja toivon ainakin omasta puolestani, että jatkat bloggaamista! :)



    http://petitelivingmaria.blogspot.fi/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukava kuulla, että ajatuksiini on helppo samaistua :) Kaikki vaihdossa olleet varmasti jakavat ainakin joitain ajatuksia kokemuksistaan. Kiitos ihanasta kommentistasi ja kannustuksesta! :)

      Delete
  8. Olen itse vielä muutaman viikon ajan vaihdossa Berliinissä ja en voisi enempää samaistua tähän postaukseesi, teksti oli aivan kuin itse kirjoittamani! Vaihtoaika on tosiaan kaiken ilon, uusien kokemusten ja innon ohella myös henkisesti raskasta aikaa ja juuri tämä vaihtoajan "epätasaisuus" on asia, mitä harvemmin vaihtarit tuovat esille. Ehkä aika tosiaan kultaa muistot :). Hienoa, että jatkat bloggaamista myös Suomesta! Hyvää kesän jatkoa :)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentistasi kaima! :) On hauska huomata, kuinka monella on samansuuntaisia ajatuksia vaihtoajasta. Yleensä vaihtoajasta puhuttaessa nostetaan esiin vain ne hyvät puolet, mutta ei sekään väärin ole. Kyllä minäkin haluan myöhemmin omaa vaihtoani lämmöllä ajatella, kukapa nyt ei haluaisi :) Ja ulkomailla moni asia tuntui ehkä raskaammalta kuin se näin jälkeenpäin ajateltuna olikaan. Tai sitten kyse on juurikin tuosta muistojen "kultaantumisesta" :)

      Nauti viimeisistä viikoistasi ja kotiinpaluusta sitten aikanaan :)

      Delete

© Me Time. Design by MangoBlogs.