Lausanne

Matkasin Sveitsissä Zürichin jälkeen Lausanneen, pienehköön kaupunkiin Genevejärven pohjoispuolelle. Alue on lähellä Ranskan rajaa ja onkin osa ranskankielistä Sveitsiä, hieman kotoisempaa maaperää siis minulle ;) Ajoittain melkein unohdin, että olin "ulkomailla", sillä ranskaa kuuli kaikkialla.


Olimme varanneet reissuun vaan yhden hotelliyön, joten lähdimme heti aamulla (klo 7.04!) junalla kohti Lausannea. Onneksi olimme heti aamusta liikkeellä, sillä ilma oli mitä mahtavin ja järvellä oli ihanan rauhallista ja tyyntä. Sumuinen järvi- ja vuoristomaisema oli yksi kauneimpia näkyjä, mitä olen koskaan nähnyt ja tuntui, että olisin voinut vaan tuijotella sitä koko päivän... Keskellä viikkoa kaupunki tuntui todella hiljaiselta, mikä oli toisaalta vain hyvä juttu!


Mielestäni ranta-alue, Ouchy, on kaupungin parasta antia. Tunnelma oli melkein kuin Rivieralla: hulppeita luksushotelleja, kauniita rantakatuja, laivoja ja veneitä... Vähän pienemmässä mittakaavassa ja tietysti ilman meren tuoksua (jota on niin ikävä!) :) Ouchyyn ei ole pitkä matka keskustastakaan, mutta itse käytimme kaupungin pikkumetroa kulkemiseen. Hotellimme tarjosi meille ilmaiset metrokortit, mikä oli ihan kiva plussa!


Rannan tuntumassa sijaitsee Olympiamuseo. Omalla tuurillani se vaan oli juuri tällä hetkellä suljettu rakennustöiden vuoksi! Onneksi osa museosta oli siirretty vieressä lilluvaan paattiin, ei huono paikka ollenkaan. Ehkä kauniilla ilmalla en olisi sen pidempää museokierrosta jaksanutkaan, vaikka urheilufaktat olivatkin aika kiehtovia :)


Kisakaupunkien joukosta löytyi tuttuja nimiä ;) Museossa oli esillä mm. kaikki olympiamitalit, -soihdut ja tauluihin oli poimittu faktoja eri vuosilta. Löytyipä muutama maskottikin!

Montako lokkia istuu kivillä?
Museon jälkeen nautimme lomapäivästä kiertelemällä läheisessä puistossa. Päätimme myös lähteä veneristeilylle, kun nyt kerta veden äärellä olimme. Harmiksemme emme löytäneet risteilyä, jossa olisi voinut samalla nauttia illallista, joten tyydyimme iltapäivän veneajeluun. Ennen veneajelua halusimme kuitekin käydä vielä hotellilla ja vähän ex tempore myös keskustan vanhassa kaupungissa, kun kerta aikaa oli.


Vanha kaupunki, tai keskusta ylipäänsä, ei ole mitenkään erityisen vaikuttava ranta-alueeseen verrattuna. Kiipesimme aika pitkän matkan kukkulalle, jossa on vanha katedraali. Olin vähän laiska, enkä jaksanut kameraan linssiä vaihdella, sen takia siis sain katedraalista talteen vain muutaman palasen. Katedraalin läheisyydessä on myös keskiaikainen pikkulinna, siitäkin tässä tarjolla yksi torni :D


Palasimme vanhaan kaupunkiin vielä seuraavaana päivänä ja kävelimme vähän kiertoreittejä tuossa pääni oikealla puolella häämöttävälle kirkolle. Aivan kirkon läheisyydessä on kiva ostoskatu Rue de Bourg, jolle osuimme ihan sattumalta. Hämmästyin suuresti nähtyäni siellä esimerkiksi Louis Vuittonin liikkeen, sillä en tosiaan kaupunkia kovin isona pitänyt. Samalta kadulta löytyi kyllä paljon siedettävämmänkin hintaisia putiikkeja, kuten Mango ja Massimo Dutti (jota ei edes Grenoblesta löydy, epäreilua!).

Myös kahvituokiot olivat yksi lomalle teemoista, joten luonnollisesti etsimme heti viihtyisän kahvilan. 


Mutta takaisin merellisiin järvellisiin tunnelmiin! Oli siis aika hypätä paattiin kolmeksi tunniksi. Jos jotain kiinnostaa laivamme tai sen reitti, niin sen näkee täältä. Suurin kaupunki matkan varrella oli Montreaux, jossa mm. Mannerheim asusteli viimeisinä elinvuosinaan.

 
UNESCO:n maailmanperintökohteet, terassiviiniviljelmät (apua, mikä tämän suomenkielinen nimitys on?), eivät vielä näyttäneet juuri miltään. Keskityin siis salakuvaamaan lapsia ja purjeveneitä. Chillonin linna oli viimeinen pysäkki ja samalla laivan kääntöpaikka. Järven toisella puolella on mm. Evianin kylä, josta kuuluisa vesi on peräisin.


Illalla palasimme vielä rantaan juuri sopivasti auringonlaskun aikaan. Ensimmäinen kesäinen auringonlasku, oli niin kaunista! Harmi, ettei tunnelmaa voi täysin välittää kameran kautta. Illalliseksi oli pakko saada järvestä kalastettua ahventa, jota söimme la Riviera -nimisessä ravintolassa. Ei mikään makuelämys, sillä kala ui rasvassa, mutta nälkäiseen masuun kyllä upposi!


Hih, ankkojen romanttinen auringonlasku! Tulihan taas paljon tarinaa, mutta paljon jäi myös kertomatta. Eli kyselkää ihmeessä, jos haluatte vielä tietää jotain Sveitsistä! Juttua Genevestä vielä tulossa joskus, kun sen aika koittaa :)

Ja hauskaa vappua sinne! Totesin, ettei Ranskassa oikein vietetä vappua, tai sitten porukka on vaan harvinaisen epäaktiivista :D Joten saa nähdä, jääkö oma vappuni pitkän koulupäivän ja salitreenin jälkeen vain koti-illaksi, ei kyllä haittaisi sekään :) Nauttikaa!

Emmi

You may also like:

6 comments

 1. Sä myyt kyllä mulle ajatuksen Sveitsin reissusta aika tehokkaasti! :D Toisaalta hyvä niin, turhan paljon tulee Euroopassakin pyörittyä niissä samoissa maissa. Laitetaan siis myös Lausanne listalle. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii, tavoite saavutettu ;) Sveitsissä välimatkat ovat niin pieniä, että siellä kannattaakin kierrellä! Kun kielikin vaihtuu alueittain, niin aina tuntee tulevansa melkeinpä uuteen maahan :D

   Delete
 2. Vaikka sanoit, että kaupunki nähtävyyksineen ei tee niin isoa vaikutusta kuin järvimaisema, voin kyllä sanoa, että muhun ainakin iski! Olen sen verran kiinnostunut matkakohteiden nähtävyyksistä ja historiasta, että ihan varmaan olisi viihtynyt ihan vain niidenkin parissa. Mutta on tuo järvimaisemakin ihan järkyn upea, ei siitä pääse yli eikä ympäri! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, toisille historia on kiinnostavampaa kuin kauniit maisemat :) Ovat nuo suuret vanhat kirkot ja katedraalit aina minustakin vaikuttava näky, mutta niitä on nyt Keski-Euroopan reissulla tullut kierreltyä aika paljon. Järvimaisema tarjosi kivaa vaihtelua :) Vaikka löytyyhän niitä järviä Suomestakin ihan tarpeeksi, hih.

   Delete
 3. Kuulostaapa (ja näyttääpä) tuo teidän pikkulomanne ihanalta! Ja nuo kuvat ovat aivan huikean upeita!:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kuulla! Pikkuloma oli kyllä todella onnistunut :)

   Delete

© Me Time. Design by MangoBlogs.