Homemade Sunday lunch

Sunnuntaini on lähtenyt hyvin liikeelle, lähdettiin nimittäin heti aamusta läheiselle torille kämppikseni kanssa. Voi, kunpa olisikin ollut kamera mukana! Siellä nimittäin myytiin ihan kaikkea kukista hedelmiin, juustoihin ja viiniin. Ostimme lähinnä aineksia tämän päivän ruokaan, kalaan ja tartifletteen. Kala valikoitiin ihan vain sen perusteella, mikä näytti hyvältä (ei toivoakaan, että osaisin kalalajeja ranskaksi - hyvä, jos suomeksikaan). Kotona Wikipedia kertoi, että ostimme turskaa. Ei huono valinta siis!

Alkuruuaksi valmistimme artisokan. Kyseessä oli violetti latva-artisokka, joka on kuulemma jotenkin vähän hienompaa (?) kuin tavallisempi vihreä artisokka. Hauskinta oli virittää se niin, että saimme sen keitettyä ylösalaisin. Tähän tarvittiin vähän insinööritaitoja ;)

Artisokkaoperaatio
Keittoliemeen laitoimme suolaa sekä mausteeksi yhden valkosipulinkynnen ja palan porkkanaa. Artisokkaa pitää keittää aika kauan, 45-60 minuuttia. Kypsän artisokan "lehdet" imeskellään sellaisenaan (halutessaan voi dipata voisulaan) ja suurinta herkkua on tietysti pohjalla oleva artisokan sydän. 

Tadaa ;)
Turskan pintaan ja sisälle sirottelimme suolaa ja raastoimme pippuria sekä sitruunan kuorta. Voi, kun tuore sitruunan kuori tuoksuukin hyvältä! Käärimme kalan folioon (ei sotke niin paljon uunissa, sillä kalavuokaa ei meiltä löydy) ja laitoimme uuniin noin tunniksi.

Emmi opettelee kalalajeja osa 1: turska
Sitten tartifletten kimppuun. Tartiflette on tämän alueen erikoisherkkua ja sen pääraaka-aineet ovat peruna ja juusto, ei siis todellakaan mitään terveysruokaa! Löysin aika vastaavan reseptin täältä. Ensimmäisenä laitoimme perunat (8 kpl) kiehumaan ja pilkoimme sillä välin sipulit (2 kpl) sekä valkosipulit (3-4 kynttä). Sipulit heitettiin pannulle yhdessä pekonin (250 g) kanssa. 

Kun perunat ovat kypsiä, viipaloidaan ne laakeaan astiaan (heh, piirakkavuoka) ja päälle levitetään pannulla paistettu pekonisipuliseos. Ohjeessa seokseen on lisätty myös valkoviiniä (hmm, voisi kokeilla seuraavalla kerralla) sekä ranskankermaa, mutta emme käyttäneet niitä. Päällimmäiseksi viipaloidaan reblochon-juustokiekko. Käytimme kolme neljäsosaa kiekosta, sillä ruoka oli ihan tarpeeksi tuhtia muutenkin...

Tartiflette ennen ja jälkeen uunin
Tartiflettea paistettiin uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juusto oli sulanut. Kämppikseni taiteili meille vielä sitruunavalkoviinikastikkeen (nams!), mutta siihen en valitettavasti osaa antaa ohjeita. Minulla sattui onneksi olemaan yksi pullo kalalle sopivaa valkoviiniä, joka osoittautui oikein hyväksi ruokajuomaksi. Täällä neljän euron viinit ovat yleensä jo hyviä ;)

Bon appétit!
Semmoinen erittäin ranskalainen sunnuntailounas/-illallinen tällä kertaa, maistui kyllä! Ja nuo annokset olivat kahdelle kyllä aivan liikaa, eli ruokaa jäi vielä toisellekin päivälle. Arkiruokani ei yleensä ole näin raskasta, mutta viikonloppuna voi kai vähän herkutellakin, eikö? ;)

Emmi
 
You may also like:

Post a Comment

© Me Time. Design by MangoBlogs.