CAF-aakkoset byrokratian selättämiseksi

Tämä tietoisku on lähinnä vinkkinä niille, jotka joskus tulevat Ranskassa asumaan. Muita suosittelen siirtymään kiinnostavampien aiheiden pariin, sillä tiedossa on erittäin puuduttavaa tekstiä ;)

Oman muuttoni jälkeen käytin tovin CAF-papereiden täyttämiseen. CAF (lisätietoa täältä) vastaa jollain tapaa Suomen Kelaa, ja se myöntää opiskelijoille asumistukea. Saan siis asumistukea sekä Ranskasta että Suomesta, joten asuminen täällä on jopa kannattavaa ;)


Asumistuen määrä lasketaan jollain hyvin mysteerisellä tavalla, eikä sitä voi oikein tietää etukäteen. Kuulemieni huhujen perusteella opiskelija-asuntoloihin ei välttämättä saisi aivan yhtä paljon tukea kuin yksityisiin asuntoihin, mutta tiedä sitten. Aina kannattaa kuitenkin hakea.

Lomakkeen voi täyttää CAF:in nettisivuilla (demande d'aide au logement), mutta itse halusin täyttää sen ihan paperille. Niinpä marssin toimistoon ja kysyin kyseistä lomaketta. Samalla ystävällinen neiti tiskin takana otti kopiot ajokortistani, opiskelijakortistani ja eurooppalaisesta sairaanhoitokortistani sekä neuvoi minua lomakkeen täyttämisessä. Olisin voinut täyttää sen heti paikanpäällä, mutta halusin tehdä sen rauhassa kotona, sillä minulla ei ollut kaikkia liitteitäkään mukana.

Lomakkeessa kysellään kaikkea perhesuhteista tuloihin ja varallisuuteen. Itse en ajatellut täällä töitä tehdä, joten merkitsin kaikki tulot nollaan. Yksi lomakkeista on vuokraisännän täytettävä ja ystävällinen vuokraisäntäni postittikin sen minulle. Tätä kannattaakin pyytää vuokraisännältä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Lisäksi on huomioitava, että tukea maksetaan vain ranskalaiselle pankkitilille. Eli tili kannattaa avata ensin, jos haluaa tuet mahdollisimman nopeasti.

Ja sitten ne liitteet. Tässä lista siitä, mitä itse laitoin hakemuksen mukaan.

A) Ranskankielinen syntymätodistus. Tämän tilasin jo Suomessa ollessani, sen saa soittamalla Helsingin maistraattiin. Virallinen nimi on nykyään jotain muuta, mutta tuolla nimellä sain oikean paperin. Ylimääräistä leimaa (maksaa erikseen) ei tarvita. Syntymätodistus maksoi 25 euroa, mutta tiedän sen hinnan jo nousseen.

B) Kopio henkilökortista tai vastaavasta. Käsittääkseni passi, ajokortti tai virallinen henkilökortti käy. Minulla oli kopiot sekä ajokortista (otettiin toimistossa) että passista (pino kopioita löytyi jo valmiina).

C) Kopio (suomalaisesta) opiskelijakortista. En tiedä, onko tämä pakollinen (varmaan korvattavissa opiskelutodistuksella), mutta se otettiin toimistolla.

D) Kopio eurooppalaisesta sairaanhoitokortista.

E) Kopio hyväksymiskirjeestäni ranskalaiseen yliopistoon. Opiskelijakortti varmaan kävisi, mutta sitä minulla ei vielä ollut.

F) Varallisuustodistus. Sinun on siis todistettava, että sinulla on varallisuutta asua Ranskassa. Itse käytin Kelalta saamaani nelikielistä todistusta, jossa lukee saamani opintotukien ja stipendin määrä. Tämän todistuksen sain sen jälkeen, kun olin tehnyt opintotuen muutosilmoituksen, eli ilmoittanut, että muutan ulkomaille opiskelemaan.

G) Pankkitiedot maksua varten. Sain pankkitilin avatessani pieniä paperilappusia, joissa lukee tilinumeroni yms. ja käytin sitä.

Hassua muuten, ettei vuokrasopimusta tarvita lainkaan asumistukea varten... Ilmeisesti vuokranantajan täyttämä lomake korvaa sen. 

Siinäpä ne taisivatkin "jo" olla. Haluan nyt vielä painottaa, etten ole asiantuntija, vaan tämä on vain kuvaus siitä, miten omasta prosessistani selvisin. Jos jokin jäi epäselväksi, niin kysellä saa aina. Toivottavasti tästä on jollekin apua! :)

Emmi
You may also like:

12 comments

  1. Anonymous19/7/13 14:10

    Hei Emmi,

    olen itse lähdössä vaihtoon nyt tulevana syksynä ja olen pähkäillyt saako CAF-tuen vaikka asustaisi Ranskassa ainoastaan 4 kuukautta. Asuitko sinä vaan puoli vuotta vai vielä pidempään? Tämän lisäksi olen pähkäillyt tuen määrää. Niinkuin itse totesit, että se lasketaan jollain mysteerisellä tavalla, mutta pystytkö paljastamaan paljon sinä maksoit vuokraa ja paljonko sait tukea? Kiitos! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei!

      CAF-tuen saa kyllä käsittääkseni neljäksi kuukaudeksi! Olin itse viisi kuukautta, joten tuskin se siitä yhdestä kuukaudesta on kiinni :) Asuin yksityisellä ja vuokrani oli 300e/kk, johon sain tukea peräti 175e/kk. Tuki siis auttoi todella paljon! Kaava on todellakin mysteeri, sillä kämppikseni, joka asui siis samassa asunnossa ja maksoi saman verran vuokraa, sai 150e/kk tukea. Hän tosin haki sitä puolta vuotta aikaisemmin, joten ehkä siinä jokin inflaatiokerroin vaikuttaa, kuka tietää ;)

      Kannattaa vaan laittaa heti hakemus menemään Ranskaan päästessäsi! Toivottavasti tästä oli jotain apua ja paljon tsemppiä vaihto-opintoihin! :)

      Delete
  2. Kiitos tästä! Oon itse lähdössä reilun parin viikon päästä Toulouseen ja kaikki tällaiset tuntuu tuskaisen vaikeilta! :D

    Mutta mikä tuo varallisuustodistus oikein on? Olen tehnyt jo muutosilmoituksen Kelalle, mutten kyllä muista saaneeni mitään tuollaista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä vaan, jos on jotain apua tästäkin :)

      Mihin teit muutosilmoituksen? Meillä ne käsitellään yliopiston opintotukitoimistossa ja sieltä he sitten lähettivät todistuksen minulle postilla, kun olivat päätöksen tehneet. Oletko jo saanut päätöksen opintotuen muutoksesta? Voihan olla, ettei Kela ole sitä vielä ehtinyt käsittelemään. Kannattaa vain rohkeasti soittaa sinne ja kysyä! :)

      Delete
  3. Tein Kelan nettisivujen kautta ja sain ns. ihan normaalin suomenkielisen ilmoituskirjeen, että opintotukeani on muutettu. Päätös on päivätty 17.7. Saitko siis erikseen tämän päätöksen ja sen lisäksi sen nelikielisen todistuksen? Apua, kun päivät vaan vähenevät! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okei, mielestäni sain kyllä todistuksen sen päätöskirjeet mukana. Siinä ilmoitettiin myönnetyn opintotuen, opintolainan ja koulusta saadun stipendin suuruus. Sinun pitää varmaan sitä sitten erikseen pyytää :/ Kannattaa ihmeessä pyytää, sillä Ranskassa asian selvittely voi olla hieman hankalampaa kuin Suomessa.

      Iik, muistan kyllä sen jännittävän ja odottavan fiiliksen ennen lähtöä! :)

      Delete
  4. Anonymous4/9/13 10:03

    Iso kiitos tästä! Oon itsekin lähdössä parin viikon päästä vaihtoon Ranskaan, ja tää oli ehdottomasti hyödyllisin selvitys CAFista. Nyt vaan kopioimaan... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva, jos tästä on jotain hyötyä ollut :) Nauti vaihtoajastasi!

      Delete
  5. Hei kiitos sikana tästä ! <3Olen etsimässä asuntoa nizzasta ja kriiseily iskee päälle, että mistä kummasta sen löytäisi edullisesti? Onko vinkkejä hyvistä sivustoista?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jee, mahtavaa, että joku on saanut apuja tästä! Tosin maailma on muuttunut vuodesta 2013, joten kaikki ei ehkä pidä enää paikkaansa... Toisaalta kyllä on kyse Ranskan byrokratiasta, joka ei ihan kovin helpolla muutu (jouduin esim. irtisanomaan puhelinliittymäni kirjeitse :D). Asuntoasiaan en ikävä kyllä osaa auttaa, sillä löysin oman asuntoni ystäväpiiristä :( Luulisi kuitenkin, että nykyään on Facebook-ryhmiä olemassa tähänkin avuksi? Pahoittelut kestäneestä vastauksesta ja toivottavasti löydät pian asunnon! :)

      Delete
  6. Ja mitenkäs tuo tilin luominen Ranskaan onnistui? Olen lähdössä vaihtoon siis niin kaikki niksit tervetulleita. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pankkitili siis? Se kannattaa avata paikan päällä niin pääsee helpoimmalla :) Eli marssit vaan pankkiin kaikki paperit kourassa (en muista, mitä siihen tarvitsi, mutta ehkä tuon syntymätodistuksen myös tai sitten vaan henkilöllisyystodistuksen). Muistelen lämmöllä sitä, kuinka sain tilin avaamisesta palkkioksi rahaa tililleni ja samoin lisää rahaa puolen vuoden päästä, kun olin pysynyt pankin asiakkaana :D Eli mikään ei opiskelijalle maksa mitään ja plussalle pääsee, kun jaksaa nähdä vähän vaivaa ;)

      Delete

© Me Time. Design by MangoBlogs.